Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bio u rukama IS-a

NAKON 2 GODINE Iračke snage zauzele drevni asirski grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snage iračke vlade zauzele su Nimrud, drevni asirski grad koji je Islamska država (IS) osvojila prije dvije godine, objavila je u nedjelju iračka vojska.

Grad se nalazi oko 30 kilometara od Mosula koje iračke snage također pokušavaju osloboditi od radikalnih džihadista.

Pročitajte i ovo Napad na koncertnu dvoranu u Moskvi Spašavali goli život Svjedoci o paklu koji su prošli u dvorani u Moskvi: "Svi su vrištali, svi su trčali. Bilo je strašno, poput noćne more" Dan nakon terorističkog napada u Moskvi - 1 Iz minute u minutu FOTO Detalji užasnog napada u Moskvi: Svjedoci opisali stravične trenutke, nakon Putina oglasio se i Zelenski

Borci IS-a teško su oštetili arheološka nalazišta u Nimrudu, osnovanom u 13. stoljeću. Islamisti su ih smatrali "simbolima krivovjerja" koje treba uništiti.

"Pripadnici 9. oklopne divizije oslobodili su Nimrud i podigli iračku zastavu nakon što su nanijeli teške gubitke IS-u u ljudstvu i tehnici", priopćila je vojska.

Elitne iračke snage istovremeno vode intenzivne borbe s džihadistima u istočnom Mosulu, dok se civili se okupljaju u gradskim predgrađima kako bi izbjegli nasilje.

Iračke snage pokrenule su 17. listopada veliku operaciju ponovnog zauzimanja drugoga po veličini iračkog grada od IS-a, a specijalne snage su dosad potisnule džihadiste iz nekih mosulskih četvrti.

No bit će potrebni još tjedni ako ne i mjeseci prije nego se oslobodi de facto glavni grad IS-a u Iraku. Humanitarni djelatnici upozoravaju na mogući veliki izbjeglički val kad iračke snage prodru dublje u Mosul. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene