Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISKORAK U ISTRAZI

Što je otkrila pravosudna inspekcija na sudovima u Zlataru i Varaždinu? Dnevnik Nove TV s odvjetnicom obitelji jednog posvojiteljskog para

Aktualno Galerija Hrvati u Zambiji - 3 Hrvati u Zambiji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Inspekcijski izvidi na hrvaskim sudovima - 2 Inspekcijski izvidi na hrvaskim sudovima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Inspekcijski izvidi na hrvaskim sudovima - 3 Inspekcijski izvidi na hrvaskim sudovima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Inspekcijski izvidi na hrvaskim sudovima - 4 Inspekcijski izvidi na hrvaskim sudovima - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Hrvati u Zambiji - 4 Galerija 1/6 >>
Dok Hrvate u Zambiji čekaju nova ročišta, u Hrvatskoj je napokon napravljen iskorak u istrazi. Pravosudna inspekcija otišla je provjeriti što su radili sudovi u Varaždinu i Zlataru, koji su i priznali sudske odluke iz Demokratske Republike Kongo. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je i s odvjetnicom obitelji jednog uhićenog para.

Dok u Zambiji hrvatski državljani čekaju postupak zbog optužbi da su pokušali trgovati djecom, u Hrvatskoj je na teren izašla pravosudna inspekcija. Inspektori su bili u Varaždinu, a stigli su i na sud u Zlataru. Na ta dva mjesta potvrdili su za osmero Hrvata koji su uhićeni u Zambiji četiri odluke o posvojenju iz Demokratske Republike Kongo (DRK). Inspekcija nije našla nepravilnosti.

"Sucima su se predmeti dodjeljivali sukladno godišnjem rasporedu poslova, i to onim sucima koji su bili raspoređeni za rad na izvanparničnim predmetima. Nije točno da je u svim predmetima odlučivao jedan sudac", rekla je Aleksandra Leljak, glasnogovornica Općinskog suda u Zlataru.

Pročitajte i ovo Slavko Sakoman MUP GA DEMANTIRAO Šmrkanje kokaina: Oglasila se Vlada nakon što je Sakoman u priču upleo - ministra

Ostaje nejasno zašto se trećina posvojitelja u posljednjih pet godina odlučila za Zlatar, čak i oni s prebivalištem u Zagrebu.

"Ja bih naglasila da Općinski sud u Zlataru nije, kao što se u posljednje vrijeme po medijima govori, neki mali sud, nego je to sud nadležan za područje cijele Krapinsko-zagorske županije. To znači da u cijeloj županiji nema drugog suda", rekla je Leljak.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 TROŠKOVI NAŠI SVAGDAŠNJI Nije luksuz, nego nužda, ali mnogima je preskupo: Građanima se sprema novi udar na kućni budžet

Državni tajnik Josip Salapić u srijedu je u Saboru rekao da je sud u Zlataru bio na dobrom glasu zbog brzog rješavanja postupaka.

"Sukladno Zakonu o međunarodnom privatnom pravu, posvojitelji su išli na taj sud i druge općinske sudove jer su na to imali pravo", rekao je Salapić. Ubuduće, najavio je, to neće moći jer će se mijenjati pravila.

Odvjetnica o uhićenim Hrvatima

Na suce koji nisu posumnjali u vjerodostojnost dokumenata iz DRK-a podsjeća i Sandra Marković, odvjetnica obitelji jednog posvojiteljskog para koji je uhićen u Zambiji.

"Nisu niti naši posvojitelji stoga morali posumnjati u to što se u Hrvatskoj dokumentiralo, a pogotovo ne u odluku naših sudova", rekla je.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović ILI DOGOVOR ILI RAT Milanović sasuo paljbu po ministrici: "Jeste li čuli što je rekla? Ja to nisam znao"

O postupku u Zambiji šute i članovi obitelji.

"Bilo kakvi komentari u odnosu na sam postupak u Zambiji su nedopušteni, ne bi bili profesionalni i nikako ne bi bili u korist posvojitelja koji su u Zambiji u toj poziciji", rekla je Marković.

"U ovom trenutku doista obitelj snosi sve troškove i nema nikakvih naznaka, barem koliko znamo, da bi država sudjelovala u troškovima", dodala je.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević uskočio u radno odijelo Tomašević je apsolutni hit na Twitteru: "Milan bi ovo sam pokupio dok šeće Rudija"

Cijeli slučaj provjerava USKOK, iz kojeg je stigla štura izjava: "...ovaj Ured u predmetnom slučaju provodi izvide u suradnji s PNUSKOK-om."

Što se događalo u mogućem lancu posvojenja iz pravno nesigurnog DRK-a? Što su radili sudovi i druge institucije, a što posvojitelji? Ima li naznaka organiziranog kriminala? Na ta pitanja tek treba pronaći odgovor.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene