Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inicijativu HSP AS-a da se stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a piše kako Vesna Pusić ne zaslužuje funkciju glavne tajnice UN-a potpisali su u petak poslijepodne i Miodrag Demo (BM 365) i zastupnik srpske nacionalne manjine Mirko Rašković.


Pero Ćorić (HSP AS) očekuje da će inicijativu potpisati i Mostovi zastupnici, već ju je potpisao Ivica Mišić iz te stranke, no potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak kaže kako inicijativu nije potpisao niti to namjerava učiniti.

Vezani članci Slika nije dostupna Pusić: O neposrednom biranju zastupnika već se dugo razgovara Slika nije dostupna Pusić: EU će o BiH raspravljati u travnju, Hrvatska ima inicijativu

"Most nije o tome odlučivao na Nacionalnom vijeću, prema tome ostaje ono što je Vlada rekla o tome i ja vam ne mogu ništa drugo reći. Ne znam ima li neki Mostovac koji je potpisao i o tome ne mogu govoriti. Osobno nisam ništa potpisao niti namjeravam", poručio je Podolnjak.

Njegov stranački kolega Miro Bulj tvrdi, pak, da Most ima jedinstven stav o kandidaturi Vesne Pusić te kako ju ne smatraju najboljim izborom za tu funkciju, jer je tijekom Domovinskog rata Hrvatsku optužila za agresiju na BiH.

Inicijativu je potpisalo i nekoliko HDZ-ovih zastupnika, a oni koji to nisu učinili nisu željeli razgovarati s novinarima pa još nije jasno ima li Klub službeni stav o tom pitanju.

SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je da zastupnici koji potpisuju inicijativu "ne znaju što rade".

"Mislim da je kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, bez obzira na to kako ona završila, dobra za RH jer je to prilika da na jednom tako važnom mjestu govorimo o nekim našim politkama i nekim našim stavovima, a oni koji je bojkotiraju i ruše iz Hrvatske naprosto ne znaju što rade. Mislim da se tu premijer Orešković izdigao i pokazao da ipak s vremena na vrijeme zna postupiti kao predsjednik Hrvatske vlade, a ne marioneta u nečijim rukama", kazao je Grbin. (Hina)