Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena i kladionica, doznajte koeficijent

Vesna Pusić odgovarala na oštra pitanja predstavnika UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidatkinja za novog glavnog tajnika UN-a Vesna Pusić u srijedu je u New Yorku dva sata odgovarala na pitanja članica svjetske organizacije, u sklopu izbora za nasljednika Ban Ki-moona kojemu mandat istječe krajem 2016.

Oko kandidature bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić za glavnu tajnicu Ujedinjenih Naroda bilo je puno polemika, s obzirom na to da je kandidirana nakon parlamentarnih izbora od strane tehničke vlade.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest" Mark Rutte Mora dobiti potporu svih Insajderi NATO-a otkrili koliko članica podržava nizozemskog premijera za glavnog tajnika

U tijeku je predstavljanje Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih Naroda.

'Dolazim iz Hrvatske, zemlje u jugoistočnom dijelu Europe. Prekrasno mjesto, no mjesto i zemlja koja je u proteklih 25 godina prošla sve od ratnog razdoblja do mira. To je zemlja koja je bila u međunardnoj izolaciji, primala pomoć i sada postala ona koja pruža tu pomoć. To kažem kako bih naglasila činjenicu da smo prošli razna iskustva koja su nas učinila poniznijima i oslobodila nas arogancije', kazala je u svojem predstavljanju pred UN-om, Vesna Pusić.

Vijećnicima je kazala kako se na poziciju glavnog tajnika UN-a prijavila kako bi se borila s problemima vođenja organizacije.

'Ako organizacija ne funkcionira svi projekti su samo san. Ako mene izaberete, pokušat ću da donošenje odluka postane jednostavniji i transparentniji način. Organizaciju ću učiniti funkcionalnijom', kazala je Pusić te dodala kako se ljudskim pravima bavila čitav život.

Nakon uvodnog izlaganja, Pusić odgovara na pitanja članova Vijeća UN-a. Među pitanjima su ona o spolnoj nejednakosti u institucijama, pitanja o migracijama, razvoju obrazovanja...

Pusić se pohvalila da je u svojoj karijeri vodila stranku, bila profesorica na fakultetu i ministrica, te je naglasila kako će joj ova iskustva pomoći pri radu i donošenju važnih odluka.

Predstavnica Zambije naglasila je kako se Pusić kandidira u iznimno važnom trenutku kada na snagu stupa klimatski dogovor postignut na summitu u Parizu, te razvojna Agenda 2030.

Govoreći o migracijama i sve većem broju izbjeglica u Europi i u svijetu Pusić je kazala kako su upravo ratovi glavni razlog zbog kojeg imamo izbjeglice.

' Sprečavanje ratova prvi je korak u sprečavanju velikog broja izbjeglica. Kada se to već dogodi, izbjeglice prvo moraju pronaći sigurno mjesto', kazala je Pusić te naglasila kako se Europska Unija u posljednje vrijeme bori sa sve većim priljevom migranata.

'Ta situacija pokazala nam je da postoji problem u suradnji između država. Standardizirani odgovori za tražitelje azila ključni su u rješavanju ovog problema', kazala je Pusić te dodala da se svi ratovi i svi sukobi rješavaju se političkim rješenjima i pregovorima. Čak i oni najgori. Ima smisla odmah započeti s razgovorima, rekla je Pusić.

'Pitanje Izraela i Palestine stalno treba biti važno pitanje u UN-u, ako nije, onda se cijela regija može destabilizirati', zaključila je Pusić te dodala da danas nema samo migranata ili samo izbjeglica već su svi kombinacija jednog i drugog pa treba osmisliti novi pristup tom problemu.

Bude li izabrana, najavila je da će pojednostaviti model odlučivanja i izvještavanja u UN-u, ustrajati na rješavanju globalnih sukoba pregovorima, mobilizirati što više država na uključivanje u program razvojne pomoći i inzistirati na jačanju ljudskih prava u svijetu.

Pusić je govorila o ostvarivanju UN-ovih razvojnih ciljeva, reformi VS-a, zauzela se za ravnomjerniju zastupljenost regija i spolova u tijelima UN-a, borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu novinara.

"Glavni tajnik mora biti vođa, a ne službenik", istaknula je bivša aktivistkinja te sveučilišna profesorica i predsjednica Hrvatske narodne stranke. "To je iskustvo iz različitih tipova organizacija za koje su potrebne različite vještine. Sigurna sam da će mi pomoći (na dužnosti glavnog tajnika)", dodala je.

Otvorena online kladionica

Otvorena je i online kladionica na kojoj je Vesna Pusić, prema koeficjentu, zauzela šestu poziciju s koeficjentom 16/1. Ispred nje nalaze se Tony Blair, Michelle Bachelet, Danilo Turk, Irina Bokova i bivša premijerka Novog Zelanda, Helen Clark koja drži prvu poziciju na kladionici.

Premijer Tihomir Orešković rekao je kako Vesna Pusić ima podšku hrvatske Vlade za čelno mjesto u Ujedinjenim narodima.

'Podršku gospođa Pusićka od Vlade ima, tako da nećemo tu opservirati. Evo, to je ovaj diplomatska pozicija, pa samo bi tu možda komentirao da ja se nadam kada se gospođa Pusićka vrati iz New Yorka da ćemo imati priliku se malo sjesti, da je malo čujemo', rekao je premijer Orešković.

Najveća konkurencija joj je glavna direktorica UNECO-a Irina Bokova. Bivša šefica diplomacije Bugarske, naime, slovi za favoritkinju. Među kandidatima je i bivši slovenski predsjednik Danilo Turk.

Kandidirao se i bivši premijer Crne Gore i aktualni ministar vanjskih poslova, Igor Lukšić. Tu su i bivši ministri vanjskih poslova Srbije i Makedonije, Vuk Jeremić i Srđan Kerim.

Među kandidatima je i bivša moldavska ministrica vanjskih poslova Natalia German, bivša premijerka Novog Zelanda Hellen Clark, te bivši premijer Portugala koji je svojedobno obnašao dužnost bivšeg povjerenika UN-a za izbjeglice, Antonio Guterres.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene