Zvonimir Troskot (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Zvonimir Troskot (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Građanska inicijativa Narod odlučuje objavila je kako su s jučerašnjim danom prikupili više od 280.000 potpisa za referednum za izmjenu Izbornog zakona.


Inicijativa do 27. svibnja mora prikupiti 374.740 potpisa.

Koordinator inicijative Zvonimir Troskot kazao je kako su prije tri dana izdali upozorenje o kršenju ustavnih prava građana, koje se posebno očitovalo u Samoboru, Rijeci, Zagrebu i Osijeku, te da su danas prozvali ministra uprave Lovru Kuščevića i Ministarstvo.

"Do danas nismo dobili nikakvo priopćenje od strane Ministarstva niti imamo saznanje da je nadzorno tijelo izašlo na teren i ispitalo protuustavnost djelovanja određenih gradonačelnika", kazao je Troskot.

Iz inicijative su se obrušili i na GONG.

"Umjesto da zaštiti građane u njihovom trajno opstruiranom pokušaju da ostvare najveći mogući stupanj demokratskog izjašnjavanja – referendum, GONG je svojim priopćenjem odlučio štititi institucije koje postupaju protuzakonito. GONG-ov naputak o tome kako prikupljanje potpisa učiniti nepravilnim držimo direktnim povodom niza istovremenih provokacija koje su se u gradu Zagrebu dogodile danas", poručuju iz Inicijative.