Inicijativa Narod odlučuje održala je u petak konferenciju za medije na kojoj je rečeno da su uputili obavijest tajnici Sabora kako bi knjige s potpisima htjeli predati 13. lipnja te su zatražili da ih taj dan primi predsjednik Sabora.

Galerija +0 Zvonimir Troskot i Luka Mlinarić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

"Potpisi su se prikupljali do nedjelje u ponoć, iduća dva dana naši su vrijedni volonteri prebrojali potpise, javili brojke u Zagreb i sada se u kontinuitetu veliki broj knjiga šalje iz dana u dan u Zagreb, gdje se radi dvostruka provjera potpisa. Uz samo brojanje potpisa i pripremu za predaju, građanska inicijativa mora pripremiti zahtjev za raspisivanjem referenduma. Sav ovaj posao incijativa će na volonterskoj bazi obaviti u manje od dva tjedna. Postavljam pitanje ministru Kuščeviću koji rok će njima trebati da to obave", rekao je na konferenciji za medije Luka Mlinarić iz inicijative.

Vezani članci Švicarci protiv COVID potvrda Švicarci se na referendumu izjašnjavaju o COVID potvrdama, ali i inicijativi medicinskog osoblja za bolje uvjete rada Robert Podolnjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Most upozorava: Ministarstvo uništilo potpise prije nego što je Sabor donio odluku o (ne)raspisivanju referenduma

Zvonimir Troskot iz Inicijative rekao je da će se tužbama protiv Samobora i Rijeke baviti kada predaju potpise.

Što se tiče ustavnosti pitanja, tvrde kako stručnjaci s njihove strane kažu da su pitanja ustavna.

"Ono što smo mi ponudili građanina da se izjasne jest upravo da se spriječe ovakve političke ucjene i reketarenja. Kada čitate Ustavni zakon, piše da bi nacionalne manjine trebale imati između pet i osam mjesta, a mi smo predložili šest", rečeno je na konferenciji.

Podsjetimo, građanska inicijativa "Narod odlučuje" u četvrtak je objavila da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

"Slavimo festival demokracije", rekao je Zvonimir Troskot priopćivši kako su za prvo pitanje prikupili 397.024 te za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Inicijativa Narod odlučuje osvrnula se i na kritike premijera Plenkovića koji je njihova referendumska pitanja nazvao promašenima i neodgovornima, a doveo je u pitanje i njihovu ustavnost s obzirom na to da interveniraju u prava manjina.

Saborski zastupnik Furio Radin je pak zaprijetio odlaskom iz ovog saziva Sabora ako se referendumsko pitanje ne pošalje na Ustavni sud. Iz inicijative odgovaraju da je premijerova izjava posljedica političke ucjene Furia Radina.

"Gospodin Plenković je upravo jučer pod pritiskom takvog jednog političkog reketarenja i političke ucjene dao izjavu koja je zapravo naputak ustavnom sudu i upravo zato je nastala građanska inicijativa kako bi zaustavila te političke ucjene i politička reketarenja. Građanska inicijativa Narod odlučuje smatra da bi konačno političari trebali postat odgovorni svojim biračima", rekao je Zvonimir Troskot.

 

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju