Obavijesti Pretražite Navigacija
Promjena izbornog sustava

Inicijativa "Narod odlučuje" objavila točnu brojku prikupljenih potpisa za referendum

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL +0 Inicijativa \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Galerija
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" je objavila da su prikupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. 'Slavimo festival demokracije', rekao je Zvonimir Troskot rekavši kako su za prvo pitanje prikupili 397.024 te za drugo pitanje 390.189 potpisa.

Podsjetimo, u srijedu se u medijima pojavila informacija da je građanska inicijativa "Narod odlučuje" za referendum o promjeni izbornog sustava prikupila više od 450.000 potpisa, no to nitko nije želio službeno potvrditi.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma" Narod odlučuje (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL) Građanska inicijativa Narod odlučuje demantira Kuščevića, prijavili su volontere za kontrolu glasova

Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative ''Narod odlučuje''Istaknuo je kako su volonteri koji su prikupljali potpise "jedini pravi, hrabri junaci i uzori pravednije Hrvatske o kojoj svi sanjamo".

Upitan da prokomentira izjeve ministra uprave Lovre Kuščevića kako raspolaže informacijom da su se na nekim mjestima potpisi još uvijek prikupljali i nakon isteka roka rekao je kako je ''to opći medijski spin i žalosno je da se ministar koristi tim metodama da bi obmanuo javnost. Ako ima dokaze, molimo da to objavi". Dodao je kako je ministar priznao protuustavne radnje gradonačelnika Rijeke i Samobora te je najavio ustavne tužbe protiv ta dva grada.

"Neka se ministar izjasni kako će građanima Rijeke i Samobora nadoknaditi 20 dana u kojima im je ukradeno ustavno pravo jer je omogućio segregaciju građana RH. Neka objasni zašto bi mi u Zagrebu imali veća prava od građana ta dva grada koji se nisu imali mogućnost izjasniti", objasnio je Troskot najavu tužbi.

Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prvo referendumsko pitanje glasilo je: 'Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi: 'Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor. Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva'.

Drugo referendumsko pitanje odnosilo se na ulogu manjinskih zastupnika u Vladi, a ono glasi: Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi: 'Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna'.

Zvonimir Troskot, predstavnik Inicijative \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Inicijativa \'\'Narod odlučuje (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ranije demantirali 450.000 prikupljenih potpisa

"To nije informacija koju ja imam. Skupili smo dovoljan broj potpisa i još uvijek brojimo te ćemo izvijestiti javnost", kazao je u Dnevniku Nove TV Dominik Knezović iz inicijative. "374.740 potpisa imamo, a i dalje brojimo potpise tako da ne mogu izaći u javnost s cjelokupnim brojem. Konačan broj ćemo objaviti jer je to naša dužnost prema volonterima i cijeloj javnosti".

Knezović je najavio i da će potpise uskoro predati u Saboru, uz pravno objašnjenje referendumskog pitanja. Rekao je i kako ne očekuju probleme, unatoč tvrdnjama nekih zastupnika da u prvom pitanju imaju dva pitanja te najavama pokretanja pitanja ustavnosti.

Knezović je uvjeren i kako se referendumskim pitanjima ne smanjuju prava nacionalnih manjina.

"Pripadnici nacionalnih manjina, njih gotovo 80 posto, na parlamentarnim izborima glasuju na redovnim listama, a ne na listama nacionalnih manjina. Tu oni pokazuju što misle o tome da imaju nekakav povlašten položaj. Građani pripadnici nacionalnih manjina pokazali su što misle o tome i mi želimo s nacionalnih manjina maknuti taj teret etnobiznismena i političke korupcije. Zastupnici nacionalnih manjina trebaju zastupati njihovu vjeru, kulturu, jezik, tradiciju i integraciju, a ne se baviti političkom korupcijom i etnobiznisom", rekao je Knezović.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene