Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Projekt vrijedan 142.000 eura naručilo je Ministarstvo zdravlja, a finaciran je zajmom Svjetske banke.


Daljnja informatizacija Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) ukinut će tradicionalno čekanje pred šalterima, omogućit će elektroničko ugovaranje i fakturiranje računa te brže uvrštavanje lijekova na listu, rečeno je na današnjem predstavljanju projekta poboljšanja rada HZZO-a.

Vezani članci Imaš pravo, ostvari ga Trebali ste hitno liječniku pa otišli privatniku? Uz određene uvjete imate pravo na povrat troškova Magnetska rezonanca (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Znate li da magnetsku rezonancu možete obaviti besplatno i u privatnim klinikama?

Projekt vrijedan 142.000 eura naručilo je Ministarstvo zdravlja, a finaciran je zajmom Svjetske banke. Na optimiziranju sustava poslovanja i smanjivanju administrativnog opterećivanja osiguranika angažirane su domaće tvrtke Koris, Infodom i Sofreco, ali glavni posao, tzv. "reinženjering poslovnih procesa HZZO-a", uz pomoć stručnjaka Zavoda obavio je tim konzultanata francuske tvrtke Conseil Sante, koja proteklih mjeseci radi na master planu hrvatskih bolnica.

Ljekarnička komora: HZZO ne plaća u roku od 100 dana, već kasni više od 210 dana!

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga istaknuo je kako je identificirano 30-tak "uskih grla" u Zavodu. Njih će se postupno rješavati u iduće tri godine. S tim u vezi planira se uvođenje e-ugovaranja i e-računa, obzirom da u HZZO godišnje dospijeva 30-ak milijuna računa iz bolnica, laboratorija i ljekarni.

Dokumenti i putni nalozi izdavat će se elektroničkim putem

Najavljeno je izbacivanje "papirnate dokumentacije" i odlazaka na šaltere HZZO-a, a dokumenti i putni nalozi ubuduće će se potpisivati i izdavati elektroničkim putem.

Planira se optimizacija prijava osiguranih osoba, stavljanja lijekova na listu te poboljšanje rada područnih službi HZZO-a, izjavio je Varga koji najavljuje i informatičko unaprjeđenje bolničkog sektora tijekom iduće dvije godine.

Većina procesa trebala bi biti riješena u iduće tri godine, ali neki su planirani i u razdoblju do 2020.

HZZO o prvim rezultatima novih pravila: Smanjeni dolasci u ordinacije zbog papirologije!

Voditelj projekta Georg Mannik upozorio je na potrebu smanjivanja utjecaja politike na rad HZZO-a radi njegova bržeg i transparentnijeg prilagođavanja potrebama građana.

"Da bi HZZO osigurao dugoročnu financijsku stabilnost, treba mu omogućiti veću samostalnost i fleksibilnost u donošenju odluka. To znači da bi odgovorne institucije trebale preispitati trenutni status HZZO-a. Tu se nude brojne opcije, a izbor je na vašim političarima”, ističe Mannik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju