Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Visoke cijene

Drugi smo po rastu cijena u cijeloj Europskoj uniji, financijski analitičar otkriva što nas čeka najesen: "Jedan segment imat će velik utjecaj"

Aktualno Galerija Hrvoje Japunčić i Hrvoje Krešić Hrvoje Japunčić i Hrvoje Krešić Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Japunčić, ekonomski analitičar Hrvoje Japunčić, ekonomski analitičar Foto: DNEVNIK.hr Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Hrvoje Krešić, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Sever, nezavisni hrvatski sindikat Krešimir Sever, nezavisni hrvatski sindikat Foto: DNEVNIK.hr +5 Marko Luketina Galerija 1/10 >>
Hrvatska je u eurozoni druga zemlja po rastu cijena. Iako inflacija usporava, u srpnju su u Hrvatskoj cijene u prosjeku rasle za 7,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. A kao da to nije dovoljno, od ponoći rastu i cijene goriva. Te dvije komponente, prema Državnom zavodu za statistiku, najsnažnije doprinose još uvijek visokoj stopi inflacije u Hrvatskoj. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Krivulja se polako spušta, no sa 7,6 posto na godišnjoj razini Hrvatska je druga po prosječnom rastu cijena u Europskoj uniji, gora je samo Slovačka. S obzirom na to da znatan dio građana u Hrvatskoj najveći dio primanja troši upravo na hranu i piće, sindikalisti su zabrinuti.

"Mi možemo govoriti o tome da je u velikom, zabrinjavajuće velikom broju kućanstava udio toga troška hrane više od 40, pa i 50 posto mjesečnih primanja. Govorimo o umirovljenicima, o plaćama koje su malo iznad medijalne i spuštaju se prema minimalnoj, govorimo o višečlanim kućanstvima, staračkim kućanstvima", kaže Krešimir Sever.

U HNB-u imaju ipak ponešto drukčiju perspektivu - vjeruju da je najgore iza nas.

Pročitajte i ovo Ilustracija usvajanje zakonskih izmjena U Švedskoj i Danskoj ponovno spaljeni primjerci Kurana: "Ne bismo trebali samo sjediti i čekati da ovo eksplodira"

"Prema posljednjoj službenoj procjeni HNB-a prema kraju godine očekuje se usporavanje svih potkomponenti inflacije, odnosno njihova rasta, pa se isto tako može očekivati i za hranu i piće", kaže Marko Luketina iz Direkcije za ekonomske analize HNB-a.

Ipak, sindikalisti vjeruju da su cijene hrane visoke jer mnogi love u mutnom pa zaključuju da će se najesen morati povlačiti jasni potezi.

"Ako se već ne može kontrolirati, a Vlada očito ne može administrativnim mjerama kontrolirati rast cijene hrane, onda je jedino što ostaje rast plaća i rast mirovina", kaže Sever.

Tim više što opet rastu i cijene goriva. Vlada je, naime, na telefonskoj sjednici odlučila da benzin i dizel poskupljuju za pet centi po litri, pa će litra osnovnog benzinskog goriva od utorka stajati 1,51 euro, a litra osnovnog dizela 1,41 euro. Litra plavog dizela poskupljuje četiri centa - nova je cijena 87 centi.

Građani, očekivano, nisu oduševljeni. Mala je utjeha da raste i industrijska proizvodnja u Hrvatskoj: u lipnju je porasla za 2,4 posto na godišnjoj razini, čime je nastavljen rast započet u svibnju, kojemu je prethodilo šest mjeseci padanja.

Iz Vlade danas nije bilo komentara, što i ne čudi kad se zna da su na svojevrsnom godišnjem odmoru.

Financijski analitičar o situaciji u Hrvatskoj

Više o ovoj temi rekao je financijski analitičar Hrvoje Japunčić, s kojim je razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Na pitanje moraju li cijene hrane, pića i usluga u Hrvatskoj sada biti ovako visoke, Japunčić kaže: "Mišljenja sam da je u ovih nekoliko mjeseci bilo prostora, posebno u segmentu hrane, da imamo tendencije daljnjeg snižavanja, iz jednostavnog razloga što je uvozna komponenta hrane koja dolazi iz EU-a imala na svojim domicilnim tržištima znatno jače tendencije snižavanja. 

S druge strane, svjedoci smo da su cijene usluga vis-a-vis turističke sezone podizane i preko granice, tako da je zbog toga još uvijek, nažalost, prisutan tako visok postotak inflacijskih trendova."

Pročitajte i ovo 28. obljetnica VRO Oluje - 1 28. obljetnica Ovako će se slaviti Oluja: Poznati svi govornici, najavljen spektakularan vatromet, a neke braniteljske udruge već negoduju

Na pitanje što nas čeka ujesen, Japunčić odgovara: "Osobno sam mišljenja da ćemo što se tiče ovog uvoznog segmenta biti svjedoci tendencija za snižavanje jer konkurencija tržišnosti te mogućnosti dobave i logistike na tržištima EU-a i šire ipak su u takvim trendovima koji omogućavaju snižavanje cijena.  

Međutim, činjenica je s treće strane da mi imamo problema što se tiče naše poljoprivrede, ovih određenih bolesti, što se tiče i ovih vremenskih uvjeta, tako da taj segment neće pozitivno utjecati na ovaj dio hranidbenog lanca, hranidbenim dijelom proizvoda koji dolaze s našeg, hrvatskog dijela tržišta."

Gledajući segment usluga, kazao je kako misli da ćemo već u kolovozu vidjeti snižavanje cijena da bi se potaknula potrošnja.

Komentirao je fiskalizirane račune, kojih je manje, ali je iznos zbog inflacije veći, te dodao kako očekuje da će se taj trend nastaviti. "Mislim da taj pokazatelj dovoljno govori o tome da, nažalost, i domaći i inozemni turisti, potrošači u Hrvatskoj, jednostavno sada zbog previsokih cijena i na području trgovine i usluga imaju manje tendencije potrošnje, i time su automatski i manji prihodi za proračun."

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene