Hrvatska je zabilježila prvi slučaj zaraze majmunskim boginjama. Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak o toj je temi razgovarala sa infektologinjom Adrianom Vince iz Klinike za infektivne bolesti.


Mjesec dana nakon što se počela širiti zaraza majmunskim boginjama, Hrvatske je zabilježila prvi slučaj. Osoba sa simptomima jučer se javila u infektivnu kliniku Fran Mihaljević, a prema riječima stručnjaka vjerojatno se zarazila u zapadnoj Europi. No, ta se osoba liječi kod kuće, u izolaciji, a stručnjaci su poručili kako nema mjesta panici.

O infekciji majmunskim boginjama reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak razgovarala je s infektologinjom iz Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu Adrianom Vince.

Trenutno se ni jedan drugi uzorak ne testira, no ovaj jučerašnji nije bio prvi. Ipak, to nisu bile, kako je rekla, čvrste sumnje.

Majmunske boginje Majmunske boginje u Hrvatskoj: "Nema mjesta za strah ili paniku"

Majmunske boginje Pozitivan na PCR testu: Prvi slučaj majmunskih boginja u Hrvatskoj

"Čvrsta sumnja je da je čovjek bio u inozemstvu, da je imao određene spolne kontakte sa više osoba što je veći rizik za majmunske boginje", kazala je Vince.

Vince je, među ostalim, pojasnila da osoba prestaje biti zarazna kada se sve promjene na koži sasuše i otpadnu. Kazala je kako to kod majmunskih boginja traje i do četiri tjedna.

COVID slučajevi u blagom porastu

Osvrnula se Vince i na trenutnu situaciju sa COVID-om u infektivnoj klinici. "Kod nas u bolnici je blagi porast u broju testova. Što se tiče hospitalizacija tu isto bilježimo blagi porast. Po danu primamo do tri osobe i tako u zadnjih nekoliko dana", rekla je Vince za Dnevnik Nove TV.

Vince je okvirno pojasnila i podvarijantu omikrona. "Postotak nove varijante omikrona je još uvijek nizak u našim uzorcima. Zadnjih nekoliko dana ima nešto više osoba koje imaju visoku temparaturu kroz nekoliko dana. Što se tiče hospitaliziranih, to su uglavnom bile starije osobe sa brojnim komorbiditetima i nije bilo puno potrebe za liječenjem u jedinicama intenzivnog liječenja", kazala je Vince.

Istaknula je kako ECDC smatra tu varijantu zabrinjavajućom. "Na nekim eksperimentima pokazuje da mi mogla imati veću transmisibilnost, da bi mogla napraviti težu kliničku sliku i izbjegavati imunološki odgovor koji smo već stekli", zaključila je Vince.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju