Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poručio je u petak da nema mjesta za strah ili paniku nakon prvog potvrđenog slučaja majmunskih boginja u Hrvatskoj.


"Važno je naglasiti kako bolest nije jako zarazna", izjavila je Hini epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina nakon što je u četvrtak prvi slučaj majmunskih boginja potvrđen na zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

 

"U većini slučajeva potreban je vrlo blizak kontakt s bolesnikom za prijenos", dodala je.

Dobrica Rončević Trebamo li se bojati majmunskih boginja? Epidemiolog pojašnjava kako se ova bolest prenosi te na koji se način možemo zaštititi

Bernard Kaić Majmunske boginje nisu bolest homoseksualaca. Stručnjak pojašnjava - rizična su skupina, ali samo zbog jedne stvari

Majmunske boginje potvrđene su PCR testiranjem kod muškarca koji je boravio u Italiji i Španjolskoj. Oboljeli nije hospitaliziran, već se nalazi u kućnoj izolaciji.

"Radi se o uvezenom slučaju, oboljela osoba ima blagu kliničku sliku. Trenutno u Hrvatskoj nema drugih sumnjivih slučajeva", ističe epidemiologinja HZJZ-a.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), objavljenima u srijedu, 22. lipnja, u Europi je registrirano 2746 slučajeva.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u četvrtak, 23. lipnja, objavio je da su u SAD-u potvrđena 173 slučaja.

Prirodni rezervoar virusa najvjerojatnije su neke vrste vjeverica i drugih glodavaca u divljini u zemljama centralne i zapadne Afrike. Iako se bolest zove majmunske boginje, izgleda da majmuni nisu rezervoar virusa, već se slučajno zaraze, kao i čovjek, u kontaktu s drugim životinjama i njihovim izlučevinama.

Bolest prelazi na ljude u kontaktu s izlučevinama bolesnih životinja putem sluznica ili oštećene kože čovjeka. Također, može se prenijeti ugrizom ili ogrebotinom bolesne životinje.

Svjetska zdravstvena organizacija Svjetska zdravstvena organizacija oglasila se o majmunskim boginjama i hoće li bolest prerasti u pandemiju

S čovjeka na čovjeka bolest se može prenijeti kapljičnim putem (bliskim kontaktom), kao i kontaktom s kožnim promjenama koje nastaju kod oboljeloga, kažu u HZJZ-u.

Bolest se očituje povišenom tjelesnom temperaturom, glavoboljom, zimicom, iscrpljenošću, umorom, bolovima u mišićima i leđima, oticanjem limfnih čvorova i osipom koji sliči osipu kod vodenih kozica.

Liječenje je simptomatsko i u većini slučajeva bolest prođe kroz dva do četiri tjedna.

Kod epidemije majmunskih boginja ne pribjegava se masovnom cijepljenju protiv velikih boginja, već se uglavnom preporučuje postekspozicijsko cijepljenje bliskih kontakata, rekla je Hini Višekruna Vučina.

Više o majmunskim boginjama, simptomima i načinima liječenja pročitajte >>>OVDJE.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju