Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osvježavanje policijskog vrha

Imenovan novi načelnik PU splitsko-dalmatinske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dosadašnji načelnik Uprave policije Josip Bukvić danas je službeno imenovan za novog načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave (PU), a za zamjenika dosadašnji načelnik odjela za droge u splitskoj policiji Ivo Labrović.

Oni su na tim dužnostima zamijenili dosadašnjeg načelnika PU-a Ivana Merćepa i njegova zamjenika Antu Gudelja, izvijestili su danas na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić. Ministar Karamarko je kazao kako će Bukvić dužnost načelnika u splitskoj policiji obavljati privremeno, u idućih šet do devet mjeseci, kad će biti izabran policijski načelnik sa splitskog područja. Karamrko tvrdi da te smjene 'nisu povezane ni s kakvom posebnom aferom, nego su obavljene zato što treba osvježiti policijski vrh u Splitu'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta istraga Bivši načelnik policije obavještavao osumnjičenika o istrazi koja se vodila protiv njega Davor Posilović Odbio alkotest Iz službe udaljen jedan od vodećih ljudi zagrebačke policije: Krivudao po cesti kod Zaprešića

'Bukvićeva prednost je što nije opterećen odnosima, utjecajima raznih grupacija i sukobima koji ovdje (u Splitu) postoje. On je na sve to imun jer dolazi iz druge sredine', kazao je Karamarko. Dodao je kako je u ovom slučaju riječ i o 'jednom posebnom zahvatu' kojim se želi smanjiti utjecaj lokalne politike na kadroviranje u policiji. Naglasio je kako su današnje smjene dio 'zadnje faze depolitizacije policije, jer politika narušava i devastira struku'. Govoreći o razlozima smjene, Karamarko je rekao kako su zaključili da se u borbi protiv korupcije i kriminala u gospodarstvu sve događa u Ravnateljstvu policije i dijelom u zagrebačakoj Policijskoj upravi, a da su policijske uprave na terenu 'bez tog impulsa'. 'Borba protiv korupcije je alfa i omega svih procesa koji se moraju dogoditi u policiji i društvu i s obzirom na naš put k EU, ali prije svega radi nas samih', istaknuo je Karamarko.

Policija oko Brodosplita proturječi sama sebi

Na upit je li zadovoljan policijskim radom u rasvjetljavanju afere u Brodosplitu, Karamarko je kazao kako smjene u policiji nisu obavljene zbog Borodosplita. 'Afera Brodosplit je u sudskoj istrazi koja je trebala završiti u studenom ili prosincu prošle godine, ali nije. Pretpostavljam da će uskoro biti gotova. Mi u MUP-u imamo proturječna izvješća o tom slučaju u zadnjih godinu i pol dana. To će biti jedan od zadataka novog načelnika da još jednom procijenimo je li policija i u kojoj mjeri pogriješila u postupanju', kazao je Karamarko. Oliver Grbić je istaknuo kako postoji nezadovoljstvo radom pet do sedam PU-a, u kojima će, po dogovoru s ministrom Karamarkom, vjerojatno, kako je rekao, u idućih mjesec dana uslijediti smjene načelnika, poput smjene u splitskoj policiji. Dodao je kako je nezadovoljan strukturom kaznenih djela na nacionalnoj razini. Djela općeg kriminala tvore gotovo 80 posto te samo po deset posto zlouporaba droga i gospodarski kriminal, a jedan posto organizirani kriminal, objasnio je Grbić.

Za smijenjenog Merćepa je rekao da će u ravnateljstvu policije preuzeti dužnost koju je do danas obavljao Bukvić. A na upit je li mu poznato da je Merćepa supruga prijavila zbog obiteljskog nasilja, Grbić je rekao kako je 'taj predmet bio dio unutarnje kontrole' i da 'nije utvrđeno nasilje u obitelji'. Novoimenovani načelnik splitske policije Bukvić je, odgovarajući na novinarske upite, rekao da nije član nijedne stranke, ali je potvrdio da mu je potpredsjednik Hrvatskog sabora i dužnosnik HDZ-a Ivan Jarnjak 'vjenčani kum'. Karamarko je dodao kako je tek kad je odlučeno da Bukvić bude imenovan za načelnika splitske policije, saznao da je Jarnjak Bukvićev kum, no da ne treba unaprijed zaključivati o utjecaju politike. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene