Tri četvrtine Hrvatske čine ruralna područja. Unatoč tomu, samo devet posto mladih bavi se poljoprivredom. Umjesto rada na zemlji na kojoj su rođeni mladi se Hrvati sele u gradove ili u inozemstvo. No ima i potpuno drugačijih priča, kao što je priča o uspješnim mladim poljoprivrednicima Ivani i Matiji Panić iz Vrbove pokraj Nove Gradiške.

Galerija


Mladi supružnici Ivana i Matija Panić iz Vrbove pokraj Nove Gradiške najveći su hrvatski uzgajivači dunje. Njihov nasad s 2200 stabala najveći je u Hrvatskoj. Za dunjom je velika potražnja jer je na tržištu nema dovoljno.

Vezani članci Dublin (Guliver/Thinkstock) Hrvat o prvoj godini u Irskoj: "To je svijet u kojem su 'šalteruše' ljubazne i žele pomoći, a plaća ne kasni" Traktor na imanju (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Poljoprivrednici pokrenuli inicijativu, traže da se traktori registriraju svake treće godine

"Sav urod smo izvezli. U Sloveniju smo prodali i u roku od 30 dana naplatili svoj rad", rekao je Matija Panić.

Iako im je više od pola obitelji u Austriji, Ivana i Matija izabrali su ostanak u rodnom selu. Nešto su zemlje za svoje voćnjake naslijedili, a nešto kupili. Pomogli su i poticaji iz Europe.

"Povukli smo 50 tisuća eura bespovratno i nabavili neku mehanizaciju koja nam je dala dobar vjetar u leđa za ostanak u Hrvatskoj", rekao je Matija.

Na svom OPG-u Ivana i Matija jedini su zaposleni. Više o povratku iz Austrije u Slavoniju te o njihovim planovima za budućnost možete pogledati u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.