Obavijesti Video Pretražite Navigacija
malverzacije od 1,3 milijuna eura?

Obrana Gabrijele Žalac traži izuzeće poruka iz mobitela Josipe Rimac, odluka o optužnici u utorak

Aktualno Galerija Gabrijela Žalac (Foto: Dnevnik.hr) Gabrijela Žalac (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 6 Afera vjetropark Josipe Rimac zahvatila i Gabrijelu Žalac - 6 Foto: DNEVNIK.hr Gabrijela Žalac Gabrijela Žalac Foto: DNEVNIK.hr Gabrijela Žalac Gabrijela Žalac Foto: DNEVNIK.hr +0 Gabrijela Žalac Galerija 1/5 >>
Optužno vijeće Županijskog suda donijet će u utorak, 28. ožujka odluku o zahtjevu obrane Gabrijele Žalac da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje SMS poruke koje je bivša ministrica razmjenjivala s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, ali i druge dokaze iz afere trošenja europskog novca.

''Optužnica nije potvrđena, a još nije odlučeno ni o prijedlogu za izdvajanje nezakonitih dokaza'', kazala je braniteljica bivše ministrice Jadranka Sloković nakon sudske sjednice kojoj Žalac nije prisustvovala.

Braniteljica je precizirala da je obrana tražila da se kao nezakoniti dokazi izdvoje sve one poruke koje su pronađene na telefonu Josipe Rimac, s obzirom na činjenicu da se donjih došlo temeljem ranije provedenih dokaznih radnji za koje obrana tvrdi da su nezakoniti.

Sloković: Branitelji nisu dobili uvid u inicijalne naloge

''Tvrdimo da su svi nalozi, od onih inicijalnih, kada su određene mjere protiv Rimac pa sve do kasnijih naloga bili nezakoniti s obzirom da nisu načinjeni u skladu s odredbama Zakona o kaznenom postupku'', rekla je Sloković. Istaknula je i da branitelji nisu dobili uvid u inicijalne naloge.

''Prema tome, svi ti kasniji nalozi mogu biti posljedica nezakonitih dokaza. Inicijalni nalozi su bili određeni prema nekim drugim osobama, a nama Uskok uvid u te druge naloge nije dao, uz obrazloženje da se radi o povjerljivoj dokumentaciji koja nije dostupna obrani. Dakle, od samog početka pa do kraja svih tih mjera, iste su vrlo dvojbene'', rekla je.

Upitana hoće li Žalac doći na sud idući utorak, Sloković je odgovorila ''vidjet ćemo''. Dodala je i kako misli da odluka nije donesena danas jer su ''podnesci relativno opširni'' te s obzirom na činjenicu da su branitelji ''dali apsolutno relevantnu argumentaciju, kako u odnosu na opstojnost optužnice, tako i u odnosu na zakonitost provedenih dokaza''.

Tužiteljstvo ponavlja da su dokazi zakoniti i da su ispitali sve koje je trebalo ispitati

Tužiteljica Ureda europskog javnog tužiteljstva (EPPO) Sani Ljubičić kazala je nakon sjednice optužnog vijeća da su argumenti obrane neosnovani i da je tužiteljstvo predložilo da se oni odbiju.

Radi se o zakonito pribavljenim dokazima koje je EPPO predložio u optužnici, istaknula je Ljubičić. Upitana jesu li SMS poruke najjači dokaz s kojim tužiteljstvo raspolaže, odgovorila je kako ima jako puno materijala.

Precizirala je kako je tijekom istrage ispitano 65 svjedoka i obavljeno 15 pretraga te da se radi o ukupno osam terabajta podataka koji su analizirani. ''Bilo bi pretjerivanje reći da nekoliko SMS-ova išta mijenja u utvrđivanju činjeničnog stanja'', ocijenila je.

Na pitanje je li Uskok sam alarmirao tužiteljstvo u vezi SMS-ova ili su ih oni morali tražiti, Ljubičić je odgovorila na način da je citirala zakonsku odredbu prema kojoj se precizno propisuje kako se postupa. Upravo je prema takvoj zakonskoj odredbi i postupano, dodala je.

Upitana za eventualno pozivanje premijera Andreja Plenkovića na ispitivanje jer se u dopisivanju putem poruka više puta spominju inicijali A. P., Ljubičić je naglasila da su ispitani svi za koje je tužiteljstvo smatralo da ih treba ispitati.

Optuženi da su EU i RH oštetili za više od 1,3 milijuna eura

EPPO je krajem prosinca 2022. uz Žalac, bivšu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU-a, optužio i bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU) Tomislava Petrica te poduzetnika Marka Jukića i Mladena Šimunca, osumnjičenih da su oštetili EU i RH za više od 1,3 milijuna eura.

EPPO je Žalac optužio za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem, dok su Jukić i Šimunac optuženi su za zloporabu položaja i ovlasti, a njihove tvrtke Ampelos i Micro project za poticanje na to kazneno djelo.

Europsko tužiteljstvo sumnja da je tijekom 2017. i 2018. tadašnja ministrica Žalac pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem u kojem je htjela osigurati povlašteni položaj svojim suoptuženicima i njihovim tvrtkama.

Pročitajte i ovo Gabrijela Žalac ''Za tebe sve'' Procurile poruke Gabrijele Žalac i Josipe Rimac: Pogledajte koga spominju

Žalac je, među ostalim, optužena da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva, a tijekom tog postupka samo su tvrtke povezane s ministričinim pouzdanicima pozvane da dostave svoje ponude. Taj je natječaj Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila u listopadu 2017.

Pročitajte i ovo Ministri s optužnicom Jedan uhićen na dužnosti Brojne afere: Zamijenjena ili smijenjena čak 22 ministra u dva mandata Andreja Plenkovića

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, Ministarstvo regionalnog razvoja sklopilo je kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom.

EPPO naglašava da je odlukom bivše ministrice cijena nabave nerealno određena na 1,73 milijuna eura, iako bi realna cijena tog sustava iznosila otprilike 360.000 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene