Brojne afere dogodile su se u dva mandata premijera Andreja Plenkovića - čak 22 ministra bilo je smijenjeno ili zamijenjeno. Neki su otišli svojom voljom ili su prešli na druge funkcije. Većina je smijenjena zbog afera u kojima su se našli, a protiv petero, sad već, bivših članova Vlade podignuta je i optužnica.


Jedini ministar ikad koji je uhićen na dužnosti i tijekom mandata je bivši ministar graditeljstva Darko Horvat.

USKOK je tada podignuo optužnicu i protiv bivšeg ministra Tomislava Tolušića i nekadašnjeg potpredsjednika Vlade, Borisa Miloševića.

Najveći dio optužbi odnosi se na namještanje potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, navodi se u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Dine Ćevid.

Prema optužbama, oni su za tvrtke i obrte koje su im iz raznih razloga bili važni tražili potpore, premda te tvrtke nisu zadovoljavale kriterije.

Marko Milić Povjerenstvo za sukob interesa proučit će SMS poruke glasnogovornika Vlade Milića

Optužbe protiv Josipa Aladrovića se, pak, odnose na dva slučaja sređivanja zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

To je prvi put u povijesti hrvatskog pravosuđa da su jednom optužnicom obuhvaćena tri člana, tada aktualne, Vlade. Tomislav Tolušić, bio je smijenjen sedam mjeseci prije.

Optužnice je podizao i Ured europskog javnog tužitelja i to protiv bivše ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac.

Marko Milić Hrvatske šume oglasile se o zapošljavanju prijatelja glasnogovornika Vlade

Isti ured vodi istragu i protiv Tomislava Tolušića zbog sumnji na dva kaznena djela zloporabe europskih fondova prilikom izgradnje vinarije za svoj OPG i podizanja novih vinograda zbog čega je njegova vinarija i blokirana.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju