Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković o inflaciji: "Rast plaća pratio je rast cijena, očuvana je kupovna moć kućanstva"

Aktualno Galerija Andrej Plenković na sjednici Vlade Andrej Plenković na sjednici Vlade Foto: DNEVNIK.hr Premijer Plenković na sjednici Vlade Premijer Plenković na sjednici Vlade Foto: CROPIX Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Damjan Tadic / CROPIX Premijer Plenković na sjednici Vlade Premijer Plenković na sjednici Vlade Foto: Goran Mehkek / CROPIX +5 Sjednica Vlade - 27 Galerija 1/10 >>
Premijer Plenković na sjednici Vlade hvalio se prosječnom plaćom u Hrvatskoj te gradnjom vrtića i sportskih objekata. Prisjetio se obljetnice potresa u Zagrebu.

Premijer Andrej Plenković održao je uvodni govor na sjednici Vlade. Na početku se osvrnuo na usvojene zakone u Saboru. "Usvojili smo Zakon o trgovini i radu nedjeljom. Na taj način pronalazimo dobru ravnotežu između obiteljskog i poslovnog života. 70 posto građana podupire takvo rješenje", izjavio je Plenković. 

"Stvoreni su preduvjeti za sveobuhvatnu reformu zdravstva", kaže premijer i dodaje da je cilj postići veću kvalitetu i održivost zdravstvenog sustava na dobrobit pacijenata. "I ministar će nastaviti komunicirati sa svima u sustavu, kao što se činilo i dosad", rekao je. 

Treća godišnjica potresa u Zagrebu

Prije točno tri godine u Zagrebu se dogodio najjači potres u posljednjih 140 godina, i to u vrijeme pandemije koronavirusa.

"Nažalost, tada je stradala djevojčica Anamarija Carević, koje se i danas prisjećamo. Ozlijeđeno je tada još 27 osoba, a oštećeno oko 25 tisuća objekata. Kuće, zgrade, fakulteti, bolnice, muzeji i zgrade državnih institucija, većina u centru grada, starija od 100 godina. Taj proces obnove, kao što znamo, složen je i dugotrajan i financijski zahtjevan", rekao je.

Dodao je kako je Vlada nedavno donijela novi Zakon o obnovi, a ubrzane su sve procedure, te su koncentrirali i centralizirali sva tijela. "Trenutačno je ukupna vrijednost radova u gradu Zagrebu, javnih i privatnih zgrada je 2,3 milijarde eura", kazao je premijer.

"Sva sredstva koja su alocirana za obnovu bit će potrošena do kraja lipnja. Pozivam sve ministre da se dodatno angažiraju", istaknuo je. Premijer je govorio i o posjetu Dragana Čovića, s kojim je, kaže, razgovarao o odnosima Hrvatske i BiH. U lipnju bi trebali održati zajedničku sjednicu.

"Od četvrtka smo i službeno u programu Global Entry, bezviznom režimu s SAD-om. Ovo je za naše državljane korak više", kaže Plenković i naglašava da je RH jedna od samo četiri europske zemlje u ovom programu.

"Hrvatska ove nedjelje zaokružuje članstvo u Schengenu. "Svi letovi u Hrvatsku iz zemalja Schengena i obratno tretiraju se kao domaći letovi, bez ikakvih kontrola kad je riječ o dokumentima, što je izrazito korisno i dobro", naglašava Plenković i dodaje da je to osobito dobro u kontekstu turističke sezone. 

Premijer Plenković na sjednici Vlade Premijer Plenković na sjednici Vlade Foto: CROPIX

Potom se hvalio prosječnom plaćom u Hrvatskoj. 

"Vidjeli smo podatke o plaćama. Prosječna plaća je 1094 eura, prvi put je prosječna plaća prešla 8000 kuna. Rast plaća pratio je rast cijena, očuvana je kupovna moć kućanstva", rekao je premijer. 

"Mi smo na ovaj način u poziciji da su te razlike u odnosu na rast plaća i inflaciju zaista minimalne, 0,9 posto", kaže.

Ponovio je da će Vlada donijeti zakon za roditelje njegovatelje. "Imat će naknadu još deset mjeseci", rekao je. Najavio je i da zakon o osobnoj asistenciji ide u dva čitanja u Sabor i da će biti donesen do 1. srpnja, kao što je, kaže, Vlada ranije i najavila. Od 1. siječnja 2024. ide i zakon o inkluzivnom dodatku, kaže. "Ova godina posvećena je temi socijale", napomenuo je premijer. 

Zatim se hvalio izdvajanjima u obrazovanje i gradnjom vrtića i sportskih dvorana. Podsjetio je da je Turskoj donirano 5 milijuna eura za obnovu nakon razornog potresa i još dodatnih 400 tisuća eura Siriji.

Bačić o obnovi 

Trenutno se u Zagrebu provodi obnova 126 zgrada javnog sektora, dok ukupna vrijednost aktualnih radova u glavnom gradu iznosi 2,3 milijarde eura, rekao je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u srijedu, tri godine nakon zagrebačkog potresa.

"Ukupna vrijednost svih radova koji se trenutno izvodi u Zagrebu je 2,3 milijarde eura. U ovom se trenutku provodi obnova na 148 projekta, odnosno 126 zgrada javnog sektora i 22 projekta prometne i komunalne infrastrukture", rekao je Bačić na sjednici Vlade.

Iz Fonda solidarnosti EU osigurano je 683 milijuna eura za obnovu Zagreba, od čega je iskorišteno malo manje od 60 posto, odnosno 400 milijuna eura, kazao je resorni ministar.

"S druge strane, ne možemo biti zadovoljni brzinom obnove privatne imovine, tj. višestambenih zgrada i kuća", napomenuo je Bačić dodavši da u svibnju kreće izgradnja 14 zamjenskih kuća u Čučerju i Markuševcu te još sedam u Krapinsko-zagorskoj županiji. Kao pozitivan pomak, koji je omogućen izmjenama Zakona o obnovi, ministar je istaknuo rast broja samoobnova.

Premijer Plenković na sjednici Vlade Sjednica Vlade - 24 Foto: Goran Mehkek/Cropix

"Od 250 konstrukcijskih obnova koje su pred nama, njih 120 je u procesu samoobnove, što je izniman napredak", rekao je.

Na području Zagreba do sada je obnovljeno 2157 zgrada (računajući nekonstrukcijsku i konstrukcijsku obnovu), od čega se veći broj odnosi na nekonstrukcijsku obnovu. "Nekonstrukcijska obnova nije samo popravak dimnjaka ili stubišta, prosječna vrijednost svake takve obnove je 9000 eura, a konstrukcijske obnove 400.000 eura", kaže Bačić

Potres magnitude 5.5 prema Richteru koji je prije točno tri godine pogodio hrvatski glavni grad uzrokovao je štetu na ukupno 25.000 objekata, a materijalna se šteta procjenjuje na 76 milijardi kuna

"Na nama je da kroz obnovu činimo sve da građani budu sigurni te cjelokupni proces obnove radimo prema pravilima građevinske struke", istaknuo je ministar graditeljstva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene