Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I za bicikliste vrijedi nula promila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otići u noćni provod na biciklu da bi se izbjegla kazna zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, nije baš pametna ideja.

Prema zakonu, poznatom i kao »nula promila«, koji je na snazi sada već dvije godine, i za bicikliste vrijedi pravilo "Dok piješ-ne vozi!", koje su na svojoj koži osjetila trojica mladića. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kajin: 'Vlada ne želi priznati da je pogriješila' Slika nije dostupna Saborski klubovi za ukidanje odredbe o nula promila, oporba pogrešnom drži koncepciju novog zakona

Oni su se oko 2 sata vraćali sa zabave na Jarunu i na Savskoj cesti naletjela na prometnu policiju. 

Jednoga je policija zaustavila i zatražila alkoholnu provjeru. Napuhao je 0,7 promila, ali se taj put izvukao usmenom opomenom, iako za taj prekršaj postoje rigorozne kazne. 

Ono što su dečki previdjeli, jest odredba istog zakona koja kaže: "Ako vozač bicikla, koji upravlja vozilom na cesti, u organizmu ima alkohola ili opojnih droga, kaznit će se novčanom kaznom od 500 do 1500 kuna".

Iako su mladići mislili da čine dobru stvar jer ne sjedaju pijani u automobil, ugrozili su vlastite živote. Biciklisti su, općenito uz pješake, najugroženiji sudionici prometa, ali pijani biciklisti najviše ugrožavaju sami sebe jer su, bez vanjske zaštite podložniji tjelesnim ozljedama, piše Vjesnik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene