Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznajte koji

I hrvatski političari 'žicali' novac od najbogatijeg Bosanca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Žilić, jedan od najbogatijih Bosanaca koji živi u Luxembourgu, ispričao je kako poduzetnici i političari iz Hrvatske , BiH i Slovenije dolaze kod njega kako bi financirao njihove projekte. Evo čime mu dižu živce.

U intervjuima koje je dao BiH medijima, Ivan Žilić, jedan od najbogatijih Bosanaca koji živi u Luxembourgu, kaže da su iskustva prilikom pregovora o investicijama projekata u Hrvatskoj, BiH i Sloveniji prilično izazovna.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Dobili potporu Rusije Sazvana hitna sjednica parlamenta Republike Srpske: "Ovo je šamar, moramo donijeti odluku o samo jednoj stvari" Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a

'Predstavnica Grada Zagreba u Bruxellesu, gospođa Ines Sabalić mi je dovela, u ime gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, njegovog pročelnika, gospodina Miru Lacu, na pregovore. Gospodin Laco mi je objasnio da grad Zagreb ima 370 milijuna eura duga sa 9 posto kamata. 70 milijuna eura je kratkoročni dug, a ostalo je srednjoročni dug. Poslije dužeg konstruktivnog razgovora dogovorili smo se o modalitetima.

Ja plaćam tih 370 milijuna eura odmah, a oni meni to vraćaju uz jedan posto kamate, sljedećih trideset godina. To je bio konačni dogovor. Tri dana kasnije, javlja mi se gospodin Laco. On mi kaže da se on s Bandićem konzultirao i da su došli na mnogo bolju ideju. Ja ću njihove obveznice u količini od 370 milijuna eura prvo na burzi otkupiti, a onda će oni to od mene otkupiti s 15 posto više. Odgovorio sam mu da imaju pare oni bi tih 15 posto u svoj džep stavili, a ne meni poklanjali. Tako da je i ovo bio jedan nedoličan način precjenjivanja vlastitih mogućnosti, te je i ta prilika propala', kaže Žilić, piše Republikainfo.

Navodeći primjere pregovora također kaže kako mu je BiH poduzetnik i političar Jerko Ivanković Lijanović, rekao da može kupovati hrvatske državne obveznice preko premijera Zorana Milanovića.

'Rekao sam mu i na to – zašto ne. Možemo probati s dvadeset milijuna, kaže on. Rekoh mu: gospodine, probati se ne može, da se tako izrazim, praviti dijete, nego dijete se ili pravi ili ne pravi. Hoćete li vi sa mnom raditi obveznice, da radimo, a probati – to ne postoji. I tu smo završili. On je rekao da će se meni još javiti, ali ja više nisam dizao slušalicu. Odbio sam svu njegovu poštu i suradnju zato što ja ne želim sebe kriminalizirati. Prema tome on je za mene završena stvar', kaže Žilić.

Ivo Josipović: Imamo dobre zakone za investicije, trebamo mijenjati mentalitet!

Dodaje da su mu dolazili predstavnici 'Gredelja'. 'Došli su Ilija Tolić, Pero Hrkać i profesor Ljubo Jurčić. Pokušali su da mi prodaju taj 'Gredelj'. Ja sam to isto prihvatio, ali sam rekao, ako je pod stečajem onda se zna – stečajni upravitelj ima cifru što košta 'Gredelj'. I tu je bio taj Pero Hrkać, ali nije htio da kaže kolika je cifra. Ja mu kažem, pa kako ću ja s vama kupovati?'

On meni veli: dođite vi dole i uključite vaše odvjetnike. Kakve odvjetnike uključivati, ja ih ne trebam ako je sve nesporno. Kupuje se i tek za razradu prenošenja se uključuju odvjetnici. Vi ako imate sve čiste papire, nemate što odvjetnike advokate tražiti. I oni su mi već nekoliko puta eskivirali, tako da sam ja i to blokirao', rekao je Žilić.

Na njegova vrata, kaže, pokucao je i bivši predsjednik Stjepan Mesić.

'Već tri mjeseca gospodin Dubravko Tomljanović zahtijeva od mene da primim gospodina Stipu Mesića. A preporuka su mu gospoda Zulkani Asipi i Islami Bujamir. Gospodin Tomljanović traži od mene da ja napišem gospodinu Mesiću pismo namjere i da ja njega u tom pismu pozovem kod sebe. I onda žele da ja gospodina Stipu Mesića u Luxembourgu službeno osiguram kod njegovog dolaska. Meni se čini da se gospodina Stipe Mesića Nijemci žele riješiti. Ako mu se nešto dogodi ovdje u Luxembourgu odgovaram ja, pošto je on svoj zadatak izvršio i više ga Nijemci ne trebaju', rekao je za Republiku info.

Zaključuje kako su svi pregovori do sada 'nula', ali da je spreman investirati u dobar i transparentan projekt koji su me nađe na stolu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene