Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati i dalje s osobnim iskaznicama u Sloveniju, Italiju i Mađarsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski građani moći će i dalje ulaziti u Sloveniju i Mađarsku s osobnim iskaznicama i nakon ulaska tih zemalja u Schengenski prostor s tim da će trebati imati posebne kartone na koje će se udarati pečat prilikom svakog prelaska granice, odlučilo je danas Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove EU-a.

"Nakon dugotrajnih pregovora u kojima su sudjelovale Slovenija, Mađarska, Italija i Hrvatska, našli smo kompromis, našli smo rješenje i danas usvojili odluku prema kojoj će hrvatski građani i dalje moći putovati u te tri zemlje s osobnim iskaznicama", izjavio je slovenski ministar unutarnjih poslova Dragutin Mate.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku

Mate je rekao da će, prema tom dogovoru, hrvatski državljani morati imati poseban karton na koji će se udarati pečat prilikom svakog prelaska granice.

Zemlje članice EU-a, koje su u tu organizaciju ušle 2004. godine, među njima Slovenija i Mađarska, trebale bi početkom sljedeće godine ući u Schengenski prostor unutar kojega ne postoje granične kontrole. 

Politička odluka o točnom datumu njihova ulaska bit će donesena u studenome.

Prema europskim pravilima, svi koji ulaze u Schengenski prostor moraju imati putovnice u koje se udara pečat kako bi se znalo kada su ušli i izišli iz te zone. 

Budući da je Hrvatska imala bilateralni dogovor sa Slovenijom, Mađarskom i Italijom o prelasku granice samo s osobnim iskaznicama, sada je, na slovenski prijedlog, prihvaćeno rješenje da se uvede posebni karton kako bi se zadovoljio zahtjev da se svi ulasci moraju evidentirati.

Nakon dvije godine izvršit će se procjena dolazi li do zlouporabe takvog načina prelaska granice. Naime, hrvatski državljani moći će s osobnim iskaznicama i tim kartonom ulaziti samo u Sloveniju, Mađarsku i Italiju, a ako se, primjerice, prilikom rutinske kontrole zateknu na teritoriju neke druge zemlje članice Schengenskog prostora bez putovnice, njihov će se boravak smatrati ilegalnim. 

Kartone će izdavati Republika Hrvatska i na njima će biti samo najosnovniji podaci - ime i prezime i broj osobne iskaznice.

Ministar Mate je rekao da u pogledu procjene koja će se izvršiti nakon dvije godine "ne očekuje neke probleme".

Upitan da komentira duge kolone početkom ovoga mjeseca na slovensko-hrvatskoj granici, kada su ljudi satima čekali na ulazak u Sloveniju, ministar Mate je rekao da je takve kolone "nemoguće izbjeći usred turističke sezone, niti je moguće jamčiti da ih više neće biti". 

Dodao je da će Slovenija učiniti sve da se vrijeme čekanja na prelazak granice skrati na minimum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene