Obavijesti Video Pretražite Navigacija
27. dan štrajka

I dalje bez dogovora o novom Kolektivnom ugovoru u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I današnji kolektivni pregovori predstavnika Ministarstva zdravlja i triju zdravstvenih sindikata nisu doveli do dogovora oko najspornijih točaka - plaćanja dežurstava, pripravnosti i uvjeta rada, pa se pregovori nastavljaju, kao i štrajk bolničkih liječnika, koji traje već 27 dana.

Iako je po protokolu novi kolektivni ugovor danas trebao biti potpisan, to se nije dogodilo, a pitanja dežurstva, pripravnosti i uvjeta rada i dalje su otvorena, rekli su novinarima nakon današnjeg kruga pregovora sindikalni čelnici Spomenka Avberšek (Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi), Ivica Babić (Hrvatski liječnički sindikat) i Anica Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara).

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da su u prvom čitanju prešli sve članke kolektivnog ugovora, te ponovio da su, što se njega tiče, svi zakonski uvjeti za prekid štrajka bolničkog liječnika ispunjeni još prije dvadeset dana.

To ne misli i Ivica Babić koji je ponovio da je uvjet za okončanje štrajka bolničkih liječnika potpisivanje kolektivnog ugovora koji predlaže Hrvatski liječnički sindikat. On nudi Vladi potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike, tvrdeći da je to tako regulirano u većini europskih zemalja.

>> Prosvjed liječnika: 'Operiramo i ŠMRKAVI jer nema tko umjesto nas!'

'To nije naš zahtjev, nego ponuda Vladi. Ako Vlada na to pristane, spremni smo uvažiti trenutno stanje dok je država u recesiji i dogovoriti nekakve povoljnije financijske uvjete za Vladu. Ako Vlada na to ne pristane, onda ostajemo na prijašnjim zahtjevima', poručio je Babić.

Dodao je kako je svjestan da je to u suprotnosti sa Zakonom o reprezentativnosti, ali pred tim zakonom su izmjene, pa bi se u budući zakon mogla ugraditi i odredba o mogućnosti potpisivanja strukovnog kolektivnog ugovora.

Spomenka Avberšek je pak preko novinara poručila Babiću da 'zaboravi priču o strukovnim kolektivnim ugovorima i da se nauči poštivati zakon'. Zakon o reprezentativnosti ne dopušta nikome strukovne kolektivne ugovore, već samo kolektivni ugovor djelatnosti, podsjetila je.

Slična je bila poruka ministra Ostojića, koji također ističe da po hrvatskim zakonima nije moguće prihvatiti tu Babićevu ponudu.

Avberšek je nedopustivim ocijenila i to što Babić svaki dan dolazi s novim idejama, 'kao da ne želi da se ova priča koja predugo traje privede kraju'. 'Ovo više nema smisla, imaš osjećaj kao da si u pačjoj školi - ulaziš, izlaziš i uvijek se vraćaš na početak', rekla je Avberšek.

Kao primjer navela je da se svim javnim službenicima prekovremeni sati plaćaju na temelju osnovice, a jedino Babić uporno traži ekskluzivna prava za liječnike - da se im se plaćaju na temelju plaće s dodacima.

Na novinarski upit, Avberšek i Babić potvrdili su da su rujanske plaće u zdravstvu danas isplaćene, a liječnici su, po njihovim informacijama, dobili pune plaće bez obzira na 12 dana koje su u rujnu proveli u štrajku.

Ministar Ostojić odbio je precizirati jesu li liječnici dobili punu plaću, samo je ponovio da su plaće isplaćene u skladu sa zakonom i evidencijom radnog vremena, za što odgovaraju šefovi klinika i odjela. O detaljnijim informacijama, kako je obećao, javnost bi trebala biti obaviještena idućih dana.

Kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja nastavljaju se u petak, a Anica Prašnjak (Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara) izrazila je sumnju da će, zbog složenosti preostalih otvorenih pitanja, dogovor tada biti postignut. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smjene zbog štrajka Ostojić: Sve će biti po zakonu Slika nije dostupna Sutra nastavak Liječnici i dalje u štrajku: Nema dogovora!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene