Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjene zbog štrajka

Ostojić: Sve će biti po zakonu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravlja Rajko Ostojić je u vezi Kliničke bolnice Dubrava rekao da je na zamolbu sanacijskog upravitelja razgovarao s razriješenim predstojnicima i da će sve biti riješeno sukladno pozitivnim hrvatskim propisima.

'To jamčim. Sa mnom je vrlo lagano. Sve će biti po zakonu', kazao je Rajko Ostojić u pauzi izborne konvencije zagrebačkog SDP-a na pitanje novinara jesu li liječnici vraćeni na svoje funkcije i treba li financijski upravitelj dati ostavku s obzirom na to da su liječnici to tražili.

Predstojnik Klinike za kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava Leonardo Patrlj i predstojnica Klinike za unutarnje bolesti u toj bolnici Jadranka Morović-Vergles smijenjeni su 21. studenog zbog neadekvatne evidencije štrajkaša. Zbog toga je jučer petstotinjak liječnika i sestara te bolnice zatražilo ostavku sanacijskog upravitelja Dragana Korolije Marinića, koji je na to odgovorio da je odlukom o smjenama samo provodio odluku Vlade i resornog ministarstva.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić je potvrdno odgovorio na pitanje novinara je li outsourcing isplativ. 'Naravno. To se radi na razini Vlade i ide se u izdvajanje svih neosnovnih djelatnosti u pet velikih sektora - školstvu, socijali, pravosuđu, visokom obrazovanju i zdravstvu. Tu svatko ima svoj dio obveza i ispunjava ga sukladno zadacima', rekao je.

Što se tiče zdravstva, naveo je da tu postoje tri tipa poboljšanja nezdravstvenih djelatnosti: jače i učinkovitije poboljšanje djelatnosti u kući, dakle postojećih djelatnosti, bez izdvajanja, dugi je tzv. spin off odnosno da djelatnici zaposleni u neosnovnoj djelatnosti naprave radničko dioničarstvo tzv. tvrtku kćer i treći je outsourcing odnosno klasično izdvajanje.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV pacijenti će biti zbrinuti Liječnici idu u štrajk: "Mi nismo mala djeca, mi smo ozbiljni ljudi, zdravstvo je u kolapsu, kuća gori i to treba početi gasiti" Boris Ujević, HLK - 5 Nezadovoljstvo sustavom Očekuju li nas štrajkovi i prosvjedi liječnika? "Odlučit ćemo do kraja ovog tjedna"

>> Sindikati: Odluka o uvođenju radne obveze liječnicima je protuustavna!

'Svaki sektor ima svoje specifičnosti i definitivno nije isto čistiti ured ravnatelja, dekana ili pak operacijsku dvoranu', kazao je naglasivši kako je riječ o uštedama koje se mjere u stotinama milijuna kuna po pojedinom sustavu, a u milijardama kuna na razini Vlade.

Na pitanje o tome što je s riječkim KBC-om koji je u katastrofalnom stanju, ministar Ostojić je odgovorio da je u planu obnova opreme i građevinski radovi. 'Po svemu sudeći, za desetak dana ćemo otići u Rijeku i potpisati sporazum o gradnji KBC-a Rijeka', dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene