Šarene čarape postale su simbol akcije kojom se želi postići inkluzija i prisutnost osoba s Downovim sindromom u javnosti.


Na današnji dan diljem svijeta obilježava se Dan osoba s Downovim sindromom. Današnji datum, 21. ožujka, izabran je ne bi li se tako označila jedinstvenost Downova sindroma - potrostručenje (trisomija) 21. kromosoma.

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Plenković na Europskom tjednu sporta dobio neočekivanu ponudu: "Može li to nekako diskretno?" Vili Beroš Beroš: ''Očita je korelacija necijepljenih s otežanim radom u bolnicama. Nama je cilj sigurnost svih, a ne kažnjavanje nekoga'''

Mnoge zemlje i organizacije ovim će povodom održati niz aktivnosti, a na društvenim su mrežama pod hashtagom #socksbattle4DS osvanule fotografije ljudi koji nose različite čarape. Naime, nekoć se smatralo da osobe s Downom ne mogu upariti čarape, što je naravno netočno, ali je ostalo simpatični simbol ove akcije.

I niz hrvatskih političara, predvođenih premijerom Andrejem Plenkovićem, pridružio se ovoj akciji, a neke od njih donosimo u noastavku.