Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osigurao je 14 milijuna kuna godišnje za Perjetu, "pametni lijek" tvrtke Roche, koji ženama s metastatskim rakom dojke produžuje život više od dvije godine.


Stavljanjem Perjete na Osnovnu listu lijekova i Popis posebno skupih lijekova nadamo se puno boljim ishodima liječenja u budućnosti, istaknula je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec u srijedu prilikom proglašenja Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice Centrom za maligne bolesti.

Vezani članci Slika nije dostupna HZZO na listu uvrstio četiri nova lijeka, među njima i jedan za liječenje vrste karcinoma Slika nije dostupna HZZO će predložiti da se pacijentima omogući doplata istovrsnog skupljeg lijeka

Perjeta se dabiva po ciklusima, a po bolesnici liječenje godišnje stoji oko 60 tisuća dolara, rekao je sanacijski upravitelj KBC-a Danko Vrdoljak. Klinika za tumore, dodao je, liječi 40 posto oboljelih od karcinoma dojke u Hrvatskoj, a već sutra će stotinjak bolesnica dobiti lijek redovnim algoritmom liječenja. Sve pacijentice Klinike s potrebnim indikacijama u liječenju metastatskog karcinoma dojke dobivat će po dva pametna lijeka, poručio je Vrdoljak.

Moćni lijek protiv raka dojke Perjeta napokon na listi HZZO-a

Istaknuo je kako je Klinika za tumore prva s ovih prostora primljena u Europsku integraciju onkoloških centara, a već sada liječi preko tisuću oboljelih s karcinomom dojke po europskim protokolima liječenja koji proizlaze iz suradnje s Europskom organizacijom.

Multidisciplinarno liječenje onkoloških bolesnika, koje se dobiva u klinici, omogućava 20 posto bolje preživljavanje, ustvrdio je Vrdoljak na proglašenju Klinike za tumore Centrom za maligne bolesti i Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za multidisciplinarno liječenje raka rektuma.

Centar za maligne bolesti osniva se po uzoru na nacionalne institute za rak u Americi i europskim centrima. To će biti stožerno mjesto na koje će se interdisciplinarno adresirati sve vezano uz maligne bolesti u Hrvatskoj.

Klinika kontinuirano provodi i prati nove načine liječenja tumora u sklopu multidisciplinarnog pristupa koji daje najbolje rezultate u liječenju onkoloških bolesnika. Godišnje se u Klinici obavi 2494 operacijska zahvata, od toga 188 operacija karcinoma rektuma i 1035 operacija tumora dojke, istaknuo je Vrdoljak. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju