Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HZJZ objavio podatke

Protuepidemijske mjere: U mjesec i pol u Zagrebu je od ospica oboljelo 27 ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka godine do 15. listopada u Hrvatskoj je 51 osoba oboljela od ospica, objavio je HZJZ. Najviše ih je u Zagrebu, ukupno 29, a od toga ih je čak 27 oboljelo od kraja kolovoza.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dosad je zaprimio dojave o ukupno 51 osobi oboljeloj od ospica u Hrvatskoj, a novooboljeli se trenutačno javljaju isključivo u Zagrebu, gdje je od kraja kolovoza do 15. listopada oboljelo 27 osoba, pa se poduzimaju protuepidemijske mjere.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaraženi učenici Zbog hripavca opet mjere u školama? Učiteljima maske, djeci preporuke da se ne druže izvan škole i na proslavama Pedijatar - 2 Slično kao ospice Hoće li roditelji plaćati kaznu ako odluče da neće cijepiti djecu protiv ove opasne bolesti? "Apsolutno alarmantna brojka"

Prema do sada prikupljenim podacima, vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu - na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe i obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji, navodi HZJZ. Zbog toga prikupljaju epidemiološke podatke i poduzimaju protuepidemijske mjere.

Među 51 osobom s ospicama u ovoj godini, najviše ih je zabilježeno u Zagrebu, ukupno 29, dok su se oboljeli u drugim županijama javljali uglavnom tijekom prve polovice godine, od čega najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji (14).

Iz HZJZ-a ponovno podsjećaju na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode, kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja.

Ističu da svaku sumnju na ospice treba odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene