Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)
Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Foto:Goran Stanzl/PIXSELL

Od početka godine do 15. listopada u Hrvatskoj je 51 osoba oboljela od ospica, objavio je HZJZ. Najviše ih je u Zagrebu, ukupno 29, a od toga ih je čak 27 oboljelo od kraja kolovoza.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) dosad je zaprimio dojave o ukupno 51 osobi oboljeloj od ospica u Hrvatskoj, a novooboljeli se trenutačno javljaju isključivo u Zagrebu, gdje je od kraja kolovoza do 15. listopada oboljelo 27 osoba, pa se poduzimaju protuepidemijske mjere.

Vezani članci Ospice (Foto: Dnevnik.hr) Susjedi strahuju od epidemije ospica: Zaražena dva muškarca, svi koji su bili u kontaktu s njima pozvani da se hitno jave liječnicima Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL) Epidemija ospica u SAD-u: Zabilježen najveći broj oboljelih od 2000. godine

Prema do sada prikupljenim podacima, vidljiva su dva grupiranja oboljelih u Zagrebu - na radnom mjestu koje je krenulo od necijepljene mlade osobe i obiteljsko grupiranje u necijepljenoj višečlanoj obitelji, navodi HZJZ. Zbog toga prikupljaju epidemiološke podatke i poduzimaju protuepidemijske mjere.

Među 51 osobom s ospicama u ovoj godini, najviše ih je zabilježeno u Zagrebu, ukupno 29, dok su se oboljeli u drugim županijama javljali uglavnom tijekom prve polovice godine, od čega najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji (14).

Iz HZJZ-a ponovno podsjećaju na važnost cijepljenja prema kalendaru cijepljenja bez odgode, kao i nadoknadu propuštenih cijepljenja.

Ističu da svaku sumnju na ospice treba odmah prijaviti nadležnoj epidemiološkoj službi radi poduzimanja protuepidemijskih mjera i sprječavanja daljnjeg širenja bolesti. (Hina)