Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo otvoren je nacionalni Centar za promicanje zdravlja 'Živjeti zdravo' s ciljem promicanja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti, očuvanja mentalnog i spolnog zdravlja, te zaustavljanja trenda rasta kroničnih nezaraznih bolesti, koje uzrokuju 88 posto smrti u Hrvatskoj.


Od planirana tri dijela Centra, u utorak je otvoren centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, a do kraja godine trebala biti otvorena preostala dva centra - za mentalno i za spolno zdravlje.

Vezani članci PR Hrvatski fitness treneri i influenceri zajedno u promociji zdravlja Siniša Varga (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) USKOK podigao optužnicu protiv bivšeg ministra zdravstva: Oštetio je HZZO za više stotina tisuća kuna?

Centar za pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost otvorit će vrata građanima u ponedjeljak, 9. lipnja, a u iduće četiri godine nastojat će povećati tjelesnu aktivnost odraslog stanovništva, uvesti zdravu prehranu u škole i tvrtke, te 10-minutno vježbanje i poligone za vježbanje tamo gdje nema sportskih dvorana.

Provodit će se individualna i grupna savjetovanja, na kojima će raditi tim liječnika, nutricionista, kineziologa i psihologa. Svi su programi besplatni i prilagođeni osobama oštećenog sluha i vida, te gluhoslijepim osobama i osobama s invaliditetom.

Autorica projekta, voditeljica službe za promicanje zdravlja pri HZJZ-u Sanja Musić Milanović istaknula je da su debljina i neaktivnost čimbenici rizika za svih pet kroničnih nezaraznih bolesti - kardiovaskularne bolesti, tumore, dijabetes, kroničnu opstruktivnu bolest pluća (KOPB) i mentalne poremećaje, koji su uzrok 88 posto smrtnih slučajeva u Hrvatskoj.

Čak 20 posto ljudi u Hrvatskoj je debelo, a 40 posto ih ima pretjeranu težinu, rekla je Musić Milanović, nazvavši porast debljine 'galopirajućim javnozdravstvenim problemom', s kojim su najviše suočeni središnji i sjeverni dijelovi Hrvatske.

Ovime bi se izbjeglo 37 milijuna smrti!

Na otvorenju centra bilo je troje ministara - Rajko Ostojić (zdravlje), Željko Jovanović (znanost, obrazovanje i sport) i Milanka Opačić (socijalna politika i mladi), ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Siniša Varga, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora Željko Krznarić i dr.

'Ako ovo zaživi, bit će sjajno biti ministar zdravlja za 20-ak godina', rekao je nazočnima Rajko Ostojić upozorivši da danas svakoga sata jedan hrvatski građanin umire od kardiovaskularnih bolesti.

Ministar Jovanović istaknuo je da se kroz zdravstveni odgoj od početka osnovne do završetka srednje škole promiču zdrava prehrana i tjelesna aktivnost, dok je Milanka Opačić istaknula da ulaganje u prevenciju puno manje košta od liječenja.

Individualno savjetovalište o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti u Rockefellerovoj 12 građanima će biti dostupno od ponedjeljka do petka od 13 do 15 sati. Ponedjeljkom je termin namijenjen trudnicama za savjete o prehrani u trudnoći, dok će utorkom tema biti prehrana dojenčadi.

U srijedu savjetovat će se djecu predškolske dobi, a četvrtkom osnovnoškolce. Petak je namijenjen srednjoškolcima i mladima do 24. godine života, koje će se savjetovati o prehrani s obzirom na hormonalne promjene i povećane mentalno-fizičke potrebe.

U iduće dvije godine planira se osnivanje 21 Centra za promicanje zdravlja pri svakom županijskom Zavodu za javno zdravstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju