Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u ponedjeljak da se u oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije s kliničkim simptomima encefalitisa, hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek, posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila.


Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćio je u ponedjeljak da se u oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije s kliničkim simptomima encefalitisa, hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek, posumnjalo na infekciju virusom Zapadnog Nila pa je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse HZJZ-a provedena virusološka dijagnostika koja potvrdila vjerojatnost zaraze.

Vezani članci Testiranje, ilustracija Ima i neodgovornih: Iz Andrije Štampara građanima poslali važan apel za PCR testiranje Krunoslav Capak HZJZ u dva izvješća objavio pogrešne podatke o preminulima i oboljelima na respiratoru, objasnili što se dogodilo

Rezultati obrade ukazuju na vjerojatnu infekciju virusom Zapadnog Nila, a radi potvrde provode se dodatni testovi, ističu u HZJZ-u. Dodaju kako su u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije isplanirali provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaraze.

Po podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), od početka ove sezone prijenosa na području zemalja EU zabilježeno je 54 oboljelih od groznice ZN-a.

Groznicu Zapadnog Nila uzrokuje virus koji u prirodi kruži među pticama koje su rezervoar i primarni domaćin, a prenosi se ubodom zaraženog komarca na ljude, kopitare ili druge sisavce kao slučajne domaćine.

Bolest se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, a pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca. Najčešće infekcija prolazi bez ikakvih simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s pretežno blažim simptomima koji nalikuju gripi.

Tek se rijetko može razviti teža bolest kao posljedica zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava sa simptomima meningoencefalitisa (upale moždanih ovojnica i mozga), prvenstveno u starijih ljudi i osoba oštećenog imuniteta.

Iz HZJZ-a poručuju kako je u smanjenju rizika od infekcije, pored mjera suzbijanja komaraca u okolišu, jednako važno da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca i to uklanjanjem raznih nakupina vode kao mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca u okolišu (okućnicama, vrtovima, terasama), redovitim pražnjenjem (barem jednom tjedno) ili pravilnim pokrivanjem (spremnici vode, posude za zalijevanje, vaze i plitice lončanica za cvijeće, vaze na grobljima, odbačene automobilske gume, posude i igračke, limenke i sl.).

Preporučene preventivne mjere su zaštitita prozora i vrata mrežama ili boravak u klimatiziranim prostorima, nošenje dugačkih nogavica i rukava tijekom boravka u području s puno komaraca te korištenje repelenata, sredstava koja odbijaju komarce, na koži nepokrivenih dijelova tijela. Repelente koristite strogo prema uputama proizvođača. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju