442458
442458
442458
442458
442458

KOLIKO ZNATE O KOMARCIMA? U Hrvatskoj je pronađena 51 vrsta, doznajte kako se zaštititi

  • , 06.07.2016., 11:57
  • Autor:
  • komentara

Male zujave napasti, zvane komarci, sastavni su dio vrućeg ljetnog razdoblja i iz godine u godinu borimo se s njima. No, koliko zapravo znate o komarcima.

 
 
 
 
Ilustracija(Foto: Getty/Pixsell)
Ilustracija(Foto: Getty/Pixsell)

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' u Hrvatskoj je do sada pronađena 51 vrsta komaraca. Od toga na području grada Zagreba obitava 29 vrsta. U svijetu je zabilježeno više od 3000 vrsta ovih teško podnošljivih kukaca koji sišu krv i koji nastanjuju od vrućih tropskih do hladnih sjevernih predjela.

Komarci prenose razne bolesti od kojih su najčešće malarija, dengue groznica, žuta groznica i različiti tipovi encefalitisa

Posljednjih deset godina u Hrvatskoj je prisutan tigrasti komarac - invazivna vrsta koja se proširila na gotovo cijelo područje Iste, Rijeke, Kvarnerskog primorja, Dalmacije i otoke te veće područje grada Zagreba. Tigrasti komarac je iznimno prilagodljiva vrsta, brzo se razmnožava i osvaja nova područja. Napasnik je koji bode tijekom dana, za razliku od većine vrsta na našem području koje su najaktivnije predvečer i u ranojutarnje sate, stoji u analizi Ane Klobučar, mr. sc. biologije, voditeljica Odjela za DDD, Služba za epidemiologiju.

Zašto komarci sišu krv?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan, naravno onima koji ga znaju. No, mnogi vjerojatno nikad nisu ni pomislili da je razlog za to polaganje jaja. Naime, ženka komarca mora posisati krv da bi mogla razviti i položiti jaja i tako osigurati razvoj novih komaraca. I upravo su ženke komarca te koje sišu krv. Za razliku od njih, mužjaci se hrane biljnim sokovima.

Komarice 'žrtvu' lako pronalaze. U tome joj pomaže ugljikov dioksid koji je privlači ljudima. A poznato je kako ljudi izdišu ugljikov dioksid pa nije teško zaključiti kako smo zapravo lake žrtve.

Prije nego što počnu uzimati našu krv, komarice u našu kožu ispuštaju sadržaj koji sprječava zgrušavanje krvi. I zbog toga se javlja svrbež.

Savjeti za suzbijanje komaraca koje donosi Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar

- ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda: kante, automobilske gume, boce, igračke i druge posude;

- redovito (jednom tjedno) prazniti ili mijenjati vodu u posudama koje su u upotrebi i zadržavaju vodu;

- spremnike za vodu u okućnicama i vrtovima zatvoriti poklopcem, gustom mrežom ili folijom;

- propisno odlagati krupni otpad;

- održavati otvorene bazene, ukrasna jezerca i fontane;

- održavati ispravnim sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda (krovni oluci, ulični slivnici, kanalizacija);

- propisno držati gume u vulkanizerskim dvorištima;

- održavati septičke jame, držati ih propisno zatvorene;

- održavati zelene površine, uređivati vrtove da se u njima što manje zadržavaju odrasli komarci.

Kako se zaštititi od uboda komaraca?

- Koristiti sredstva koja odbijaju komarce (repelente) pridržavajući se uputa za njihovo korištenje.

- Pri boravku u područjima gdje je velik broj komaraca nositi odjeću svijetlih boja, duge rukave i duge hlače.

- Zaštititi prozore i vrata mrežama za kukce i zavjesama, postaviti mreže iznad kreveta i dječjih kolica.

Ukoliko vas zanima kako napraviti zamku za komarce to možete doznati na OVOM LINKU

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se