Obavijesti Pretražite Navigacija
Prijavljena 23 smrtna ishoda

HZJZ objavio koliko je oboljelih od gripe: Najpogođenije dvije županije uz obalu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je kako je tijekom ovogodišnje sezone gripe prijavljeno 39.769 slučaja gripe te 23 smrtna ishoda zbog komplikacija bolesti, no ističe se i kako je teško utvrditi točan broj smrtnih slučajeva izravno ili neizravno povezanih s gripom.

Najveći broj prijava oboljelih bio je u Primorsko-goranskoj županiji (6427), a slijede Splitsko-dalmatinska (4704), Koprivničko-križevačka (2700), Vukovarsko-srijemska županija (2382) te Grad Zagreb (2368), pokazuju najnoviji podaci HZJZ-a.

Među pristiglim prijavama broj oboljelih bio je uobičajeno najveći u djece predškolske i školske dobi, a najniži u osoba starije životne dobi od 65 i više godina.

Od ukupnog broja prijava gripe, njih 508 zaprimljeno je u posljednjem tjednu ožujka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bilo je pitanje vremena "Ovo treba tretirati s najvećom zabrinutošću": Ptičja gripa je mutirala i širi se među ljudima, umrla 11-godišnja djevojčica

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

Komplikacije gripe češće su u rizičnim skupinama, kao što su osobe starije od 65 godina i kronični bolesnici neovisno o dobi. Ipak, teško je reći koliko osoba stvarno umre izravno ili neizravno od gripe, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bilo je pitanje vremena "Ovo treba tretirati s najvećom zabrinutošću": Ptičja gripa je mutirala i širi se među ljudima, umrla 11-godišnja djevojčica

Ove godine u Hrvatskoj prevladava virus gripe B, uz udio virusa gripe A od 10 posto.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tipa A.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene