Uz pomoć minsko eksplozivnih sredstava probijen je plovni put na rijeci Dravi, na lokaciji udaljenoj 26 kilometara od ušća Drave u Dunav.


Ovaj posao obavile su namjenske organizirane snage Zapovjedništva za obuku i doktrinu Hrvatske kopnene vojske, izvijestio je MORH. Pirotehničari su oko 12:20 sati izdubili led i postavili eksplozivne naboje i uspješno izveli probne detonacije.

Vezani članci U svijetu kritično manjkaju zalihe krvi (Foto: Getty) Nedostaje krvi, naročito dvije grupe: Bolnica i riječki Crveni križ mole građane da doniraju Nizak vodostaj Drave kod Osijeka - 2 Iz grada na Dravi stižu prizori kakve se rijetko viđa: 17 godina je prošlo otkako su Osječani zadnji put šetali koritom europske Amazone

U 15:56 sati provedene su detonacije koje su oslobodile plovni put u duljini od 150 metara. 'Ovo djelovanje OS RH, koje nije dosad izvođeno, trebalo bi omogućiti daljnje oslobađanje plovnog puta na rijeci Dravi koje će provesti ledolomci', stoji u priopćenju MORH.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zadovoljan je današnjom akcijom. Naglasio je kako je bitno reagirati preventivno kako bi se izbjegle moguće poplave.

Ivan Jurić, brigadni general, izjavio je kako je vojska koristila 63 kilograma eksploziva kojim je razbijen koridor od 200 metara. Direktor hrvatskih voda Jadranko Husarić zadovoljan je jer je situacija pod kontrolom i jer se led lomi na Dravi, Dunavu i Savi. Dodao je kako će daljnje probijanje leda eksplozivom ovisiti o temperaturama.


 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju