Obavijesti Pretražite Navigacija

HUS traži promjene u mirovinskom sustavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga sindikata pozvala je Vladu da zajedno sa socijalnim partnerima predloži Hrvatskom saboru promjene u mirovinskom sustavu koje će osigurati stabilan, održiv i pravedniji mirovinski sustav, zasnovan na ravnoteži osobnog doprinosa i solidarnosti.

'Mirovinska reforma redefinirala je hrvatski mirovinski sustav, naslonila ga na državni proračun i uvela sustav obvezne i dobrovoljne kapitalizirane štednje za starost.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović - 2 ukinuli članak 192. Ustavni sud protiv većih plaća za neke članove sindikata, stručnjak o odluci: "Taj sporazum neće se moći realizirati" Stošija i Ante Marušić Ključne promjene Doznajte sve o promjenama za mirovine: Umirovljenici podijeljeni - neki se slažu, ali drugi poručuju: "To je bacanje prašine u oči"

No, mirovinski sustav trenutno je u problemima u svim segmentima', tvrdi HUS.

Ključni su problemi u prvom stupu, sustavu generacijske solidarnosti, niske mirovine, administrativno određivanje aktualne vrijednosti mirovina, veliki broj umirovljenika i povlaštene mirovine.

U drugom stupu, sustavu obvezne kapitalizirane štednje, problemi su nizak doprinos i loša formula, što u startu osiguranike iz drugog stupa dovodi u nepovoljniji položaj prema onima iz prvog stupa.

Osim toga, na osigurane u drugom stupu ne primjenjuje se dodatak na mirovine, a što je dulje u drugom stupu osiguranik sve više gubi, upozorava HUS.

U trećem stupu, sustavu dobrovoljne mirovinske štednje, mali je broj osiguranika i nema poreznih olakšica za poslodavce koji su spremni za svoje zaposlene uplaćivati sredstva u dobrovoljnu štednju za starost.

Ipak, najveći je problem što je to nepravedan sustav, a dokaz su uvjeti propisani za stjecanje dužnosničkih mirovina i visina tih mirovina, te sudbina umirovljenika kojima je mirovina niža zbog uključenja u drugi stup, ističe HUS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene