Human Rights Watch i još četiri organizacije poslale su pismo premijeru Andreju Plenkoviću. Upozoravaju da Hrvatska ne ispunjava svoje obveze iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom koju je ratificirala prije 10 godina.

Galerija Grafika organiziranog stanovanja (Foto: Dnevnik.hr) Miško pokazuje crtež doma kojeg sanja (Foto: Dnevnik.hr) Prebivatelji stacionarnog doma (Foto: Dnevnik.hr) +1 Ankica i Miško posjetitelji Udruge za promicanje inkluzije (Foto: Dnevnik.hr) - 2

Ankica i Miško više su od 30 godina proveli u stacionarnom domu. Danas žive u zajednici s još troje sustanara. Njih dvoje su u braku već 6 godina i sanjaju svoj dom.

Vezani članci Andrej Plenković Povjerenstvo za sukob interesa neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića: Izvukla su se i dva gradonačelnika i ministar Provjereno: Osobe s invaliditetom - 1 Ponižavajući, sramotan, skandalozan: Novi zakon čekali su 16 godina, a ni njime nisu dobili ravnopravnost

Miško je našim novinarima pokazao crtež na kojem je nacrtao dom u kojem bi želio živjeti s Ankicom. Osim kuće dom uključuje i farmu.

Ankica i Miško posjetitelji Udruge za promicanje inkluzije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Miško pokazuje crtež doma kojeg sanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Počeli su uzgajati biljke za svoj vrt. Neda Miščević iz Udruge za promicanje inkluzije dodaje kako uz pomoć fondova počinju izgradnju samostojeće kuće za Ankicu i Miška. “I to u Brezovici u kojoj bi Ankica i Miško imali svoj mali stančić i gdje bi mogli raditi sve ono što žele“, kaže Miščević.

Ankica i Miško posjetitelji Udruge za promicanje inkluzije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ankica i Miško posjetitelji Udruge za promicanje inkluzije (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

U program organiziranog stanovanja od 1997. do danas uključeno je tek nešto više od 1000 korisnika. Još uvijek je više od 6000 djece s teškoćama i odraslih s invaliditetom smješteno u ustanovama. Zbog presporog procesa zatvaranja ustanova i preseljenja korisnika u zajednicu pet organizacija poslalo je pismo premijeru Andreju Plenkoviću. Traže jasan plan i ubrzanje tog procesa.

Ankica i Miško posjetitelji Udruge za promicanje inkluzije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Grafika organiziranog stanovanja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Dženana Kalamujić iz Kuće ljudskih prava ističe jednakost. “Smatramo kako su osobe s invaliditetom prije svega ravnopravne građanke i građani RH i svako odugovlačenje sa donošenjem jasnog plana deinstitucionalizacije značilo bi negaciju toga“ kaže Kalamujić.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević izražava nezadovoljstvo koje pokazuju i u uredu pravobraniteljice. “Imate slučajeve u kojima je razlog izdvajanja i smještanja u ustanove kada je nekome potrebna jako mala razina podrške ili ako nekoga trebate kontrolirati kod uzimanja terapije. Mi tu praksu moramo promijeniti“ izjavila je Pekeč Knežević.

U resornom ministarstvu priznaju da ni sami nisu zadovoljni brojkama. Kažu da se radi na tome, ali do usporavanja dolazi jer je proces kompleksan, a problema ima puno.

Ankica i Miško posjetitelji Udruge za promicanje inkluzije (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Prebivatelji stacionarnog doma (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Savjetnica ministrice demografije Zvjezdana Bogdanović ističe važan problem. “Jedan od problema s kojima smo suočeni je nedostatak stručnjaka na cijelom području RH koji bi bili adekvatni pružatelji usluga. Koji su nam potrebni da bi proces saživio u zajednici i da bismo mogli izvan institucijske usluge pojačati u onom opsegu koje su potrebne korisniku nakon izlaska iz institucije“, rekla je Bogdanović.

Izlazak iz ustanova za osobe s invaliditetom je prilika za normalan život na koji svatko od nas mora imati pravo. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju