Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na današnjoj konferenciji za novinare čelnici HSU-u rekli su kako će izaći iz koalicije ako Vlada ne odustane od 3-postotnog oporezivanja punog iznosa mirovina i plaća iznad 3 tisuće kuna, ali su i pozvali na ostavku ministra financija Ivana Šukera.


'Ministar Šuker nas je želio prevariti i neka zbog toga da ostavku', poručeno je s konferencije za novinare. Ipak, čini se da je HSU tada dao još malo vremena Vladi da promijeni mišljenje. No, nakon što je Vlada u poslijepodnevnim satima ipak odlučila oporezovati cijeli iznos primanja iznad 3 tisuće kuna, ovisno o visini tih primanja sa 2 odnosno 4 posto, mediji prenose da je HSU i službeno izašao iz vladajuće koalicije. Šuker se našao na udaru više umirovljeničkih organizacija. Matica umirovljenika Hrvatske danas je priopćila da odlučno odbija naknadno tumačenje Vlade o načinu izračuna novog poreza od tri posto na plaće i mirovine jer su, kako tvrde, u pregovorima s Vladom, zajedno s drugim članovima Koordinacije umirovljeničkih udruga, 'dobili jamstvo da će se porez računati samo na iznose iznad 3.000 kuna' te su zatražili ostavku ministra financija Ivana Šukera.

Vezani članci Vili Beroš Beroš jučer najavio moguće veće doprinose za zdravstvo. Plenković i Marić: "Nismo o tome raspravljali" Slika nije dostupna U studenom krizni porez postaje dio prošlosti

>> HSU odlučuje o ostanku u vladajućoj koaliciji

I Matica umirovljenika traži ostavku

Iz Matice umirovljenika navode kako je na primjeru mirovine od 4.000 kuna objašnjeno da će se od te sume odbiti 3.000 i porez računati samo na tisuću kuna. 'Nakon svega ministar financija Ivan Šuker podmeće u javnost novo objašnjenje koje je neistinito i neprihvatljivo', poručuju umirovljenici i navode da takvu komunikaciju, u ozbiljnim i teškim pregovorima, smatraju prevarom zbog koje su umirovljenici članovi Matice ogorčeni i traže ostavku ministra Šukera.

>> Vlada nam je lagala oko oporezivanja mirovina

SUH 'šokiran' Šukerovim ponašanjem

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u priopćenju ističe da je šokiran neprihvatljivim i manipulativnim ponašanjem ministra financija Ivana Šukera, koji nastoji tzv. krizni porez od tri posto za umirovljenike i radnike primijeniti na puni iznos neto mirovine, odnosno plaće. 'Umjesto da se drži načelnog dogovora sa sindikatima i umirovljeničkim udrugama, ministar Šuker sramotno odustaje od načela socijalne pravde i pokušava prevariti hrvatske radnike i umirovljenike', navodi se u priopćenju iz SUH-a. Iz SUH-a napominju kako je dogovoreno da će osobni neoporezivi iznos dohotka/prihoda iznositi 3000 kuna, kako bi se zaštitilo najugroženije kategorije umirovljenika i radnika pa bi se 3 posto 'kriznog' poreza oporezivalo samo razliku primanja iznad tog iznosa.