Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šuker na udaru umirovljenika

'Varao nas je, neka da ostavku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnjoj konferenciji za novinare čelnici HSU-u rekli su kako će izaći iz koalicije ako Vlada ne odustane od 3-postotnog oporezivanja punog iznosa mirovina i plaća iznad 3 tisuće kuna, ali su i pozvali na ostavku ministra financija Ivana Šukera.

'Ministar Šuker nas je želio prevariti i neka zbog toga da ostavku', poručeno je s konferencije za novinare. Ipak, čini se da je HSU tada dao još malo vremena Vladi da promijeni mišljenje. No, nakon što je Vlada u poslijepodnevnim satima ipak odlučila oporezovati cijeli iznos primanja iznad 3 tisuće kuna, ovisno o visini tih primanja sa 2 odnosno 4 posto, mediji prenose da je HSU i službeno izašao iz vladajuće koalicije. Šuker se našao na udaru više umirovljeničkih organizacija. Matica umirovljenika Hrvatske danas je priopćila da odlučno odbija naknadno tumačenje Vlade o načinu izračuna novog poreza od tri posto na plaće i mirovine jer su, kako tvrde, u pregovorima s Vladom, zajedno s drugim članovima Koordinacije umirovljeničkih udruga, 'dobili jamstvo da će se porez računati samo na iznose iznad 3.000 kuna' te su zatražili ostavku ministra financija Ivana Šukera.

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija Dobra vijest za mnoge Porezna uprava objavila kada počinje isplata povrata poreza i do kada će svima sjesti novac Sabor Porezni paket Izglasane porezne promjene koje će utjecati i na plaće: "Očito ne živite u istoj državi kao narod, otiđite u trgovinu!"

>> HSU odlučuje o ostanku u vladajućoj koaliciji

I Matica umirovljenika traži ostavku

Iz Matice umirovljenika navode kako je na primjeru mirovine od 4.000 kuna objašnjeno da će se od te sume odbiti 3.000 i porez računati samo na tisuću kuna. 'Nakon svega ministar financija Ivan Šuker podmeće u javnost novo objašnjenje koje je neistinito i neprihvatljivo', poručuju umirovljenici i navode da takvu komunikaciju, u ozbiljnim i teškim pregovorima, smatraju prevarom zbog koje su umirovljenici članovi Matice ogorčeni i traže ostavku ministra Šukera.

>> Vlada nam je lagala oko oporezivanja mirovina

SUH 'šokiran' Šukerovim ponašanjem

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) u priopćenju ističe da je šokiran neprihvatljivim i manipulativnim ponašanjem ministra financija Ivana Šukera, koji nastoji tzv. krizni porez od tri posto za umirovljenike i radnike primijeniti na puni iznos neto mirovine, odnosno plaće. 'Umjesto da se drži načelnog dogovora sa sindikatima i umirovljeničkim udrugama, ministar Šuker sramotno odustaje od načela socijalne pravde i pokušava prevariti hrvatske radnike i umirovljenike', navodi se u priopćenju iz SUH-a. Iz SUH-a napominju kako je dogovoreno da će osobni neoporezivi iznos dohotka/prihoda iznositi 3000 kuna, kako bi se zaštitilo najugroženije kategorije umirovljenika i radnika pa bi se 3 posto 'kriznog' poreza oporezivalo samo razliku primanja iznad tog iznosa.

Treba li Ivan Šuker podnijeti ostavku?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene