Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrelja najavio izlazak iz koalicije

Vlada nam je lagala oko oporezivanja mirovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banski dvori iznenađuju nas svaki put pa i danas. Premijerka Kosor nakon povratka iz Bruxellesa s ministrima slaže svoj drugi rebalans u 20 dana vođenja Vlade.

No, čini se kako će ga braniti bez jednog partnera. Hrvatska stranka umirovljenika napušta koaliciju ako sve ostane kako je sada, rekao je ekskluzivno za Dnevnik Nove TV Silvano Hrelja. Tvrdi - Vlada nas je lagala oko oporezivanja mirovina. Danima su trajali pregovori dviju strana i od prvotnog oprezivanja mirovina većih od 2.000 kuna u konačnici oporezivale bi se mirovine veće od 3.000 kuna. No, čini se da način oporezivanja dvije stranke različito tumače. Vlada planira oporezivati cijele mirovine i tako umirovljenicima uzeti nekoliko puta više od još jučer dogovorenog.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jezivo svjedočanstvo Zatočeni su u sobama, u neljudskim uvjetima zbog kojih umiru: "Moj je djed u bolnicu stigao žedan i gladan" Sandra Benčić Najavili rast Možemo! predstavio program za umirovljenike: "Sve jednokratne mjere su prevara, mirovina nije milostinja"

>> Hrvatski proračun opterećuje čak 230 tisuća zaposlenika 

'Umjesto 30 kuna, Vlada traži da se plati 120'

Hrelja je potvrdno odgovorio na pitanje je li HSU od sutra izvan koalicije 'Osobno sam pitao prvog dana pregovora, kada je bio ponuđen porez od osam posto, znači li to da oni koji imaju 4 tisuće kuna da će platiti 80 kuna i tada to nitko nije reagirao, potvrdili su to i ostali smo tih pozicija jer je to značilo da bi se oporezivao  samo onaj dio iznad 3 tisuće kuna', kaže Hrelja te nastavlja kako ga je neugodno iznenadio današnji razgovor s ministrom financija Ivanom Šukerom. 'On je bio prilično ljutit, tvrdi da on to nikad nije rekao i kaže kako će sada sa 3 posto poreza umirovljenici koji primaju 4 tisuće kuna platiti ne 30 nego 120 kuna. To je za nas neprihvatljivo jer tada umjesto onog na što smo mi pristali, a to je nekih 500 milijuna godišnje, Vlada namjerava uzeti milijardu i pol, što nije bilo predmet dogovora', kaže Hrelja.

>> 'Vode nas u propast neodgovorni sindikalisti'

'Ako je ovo pokušaj prevare, izlazimo iz koalicije'

Na pitanje očekuje li da Vlada promijeni stav, Hrelja kaže kako je sve moguće. No, kaže, ako ostanu pri tumačenju koje je danas čuo od članova Vlade, smatrat će to pokušajem prijevare te znakom da nemaju više što raditi zajedno. ' Ako ostane ovako, a ne onako kako smo mi to shvatili i na temelju čega smo donosili naše stranačke odluke i odluke umirovljeničkih udruga, onda izlazimo iz koalicije', rekao je Hrelja. Na pitanje što se još po tom pitanju može promijeniti, Hrelja kaže da Vlada može pristati na nihovo tumačenje. 'A da je to Vlada htjela mogli smo večeras sve riješiti. Bojim se da je sutra prekasno', kaže Hrelja te na izravno pitanje znači li to da je HSU od sutra izvan koalicije, odgovora: Da.

Mislite li da Vlada u pregovorima drži 'figu u džepu'?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

     

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene