Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HSS i HSLS upozoravaju na važnost ZERP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicijski partneri HSS i HSLS su iz Rogoznice ribaricom isplovili prema Zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) kako bi upozorili na važnost njegove primjene u zaštiti gospodarskih, ekoloških, a time i hrvatskih nacionalnih interesa na moru.

Predsjednik HSS-a Josip Friščić podsjetio je da je prije četiri godine upravo na današnji dan, zahvaljujući inicijativi te stranke, Hrvatski sabor donio Odluku o proglašenju ZERP-a, ali njezina primjena još nije počela, a nisu poznata ni pravila primjene ZERP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'HSS-u prihvatljiva postupna primjena ZERP-a' Slika nije dostupna 'Uvjeren sam da neće biti novih odgoda ZERP-a za članice EU'

Kako je ocijenio, "ova je Vlada pogazila svoja predizborna obećanja, prevarila birače i odrekla se ZERP-a, pa i danas nakon četiri godine talijanski ribari love u njemu". 

"Dva puta je odgađala njegovu primjenu i dočekala kraj svog mandata bez ZERP-a", kazao je Friščić.

Dodao je kako na HSS-ove upite što je sa ZERP-om, Vlada odgovara da će njegova primjena početi 1. siječnja 2008. 

No istodobno, tvrdi Friščić, Vlada u tajnosti priprema Pravila za primjenu ZERP-a, a prema kojima se, smatra, neće smanjiti broj talijanskih ribarica u hrvatskom ZERP-u. 

Činjenica je, kaže Friščić, da Italija i Slovenija, a i službeni Bruxelles redovito upozoravaju Hrvatsku da odustane od
primjene ZERP-a.

Stoga HSS želi ZERP za hrvatske ribare, a pregovore o ribarstvu u Europskoj uniji treba voditi po uzoru na Maltu koja je i nakon ulaska u EU svoj ZERP uspjela sačuvati za svoje ribare.

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić pozvala je sve stranke da prije izbora jasno kažu svoje stajalište o ZERP-u kako se ne bi ponovilo " jedno na rivi, a drugo na Markovu trgu".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene