Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Istoku ništa novo

HSP traži da Vlada uputi diplomatsku notu Srbiji i veto na pregovore s EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska stranka prava (HSP), zatražila je u četvrtak da Vlada Republike Hrvatske uputi diplomatsku notu Srbiji i stavi veto na srpske pregovore za ulazak u Europsku uniju, zbog rehabilitacije vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića.

"Na Istoku ništa novo, vojvode četničkog Ravnogorskog pokreta koji vode Srbiju, rehabilitirali su putem Suda u Beogradu vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića", navodi HSP u priopćenju.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

Podsjećaju hrvatsku javnost kako je 2004. četnički pokret u Srbiji proglašen antifašističkim, izjednačen sa partizanskim pokretom, te u HSP-u zaključuju da je rehabilitacija Mihailovića "samo nastavak politike koja prekraja povijesne činjenice i nastavlja zacrtane ciljeve memoranduma SANU".

Iz HSP-a podsjećaju da su oštro osudili povratak iz Haaškog pritvora Vojislava Šešelja i njegovu retoriku, jer su znali da je to dio scenarija rehabilitacije četnika što dokazuje i današnja presuda.

Dok su mnogi hrvatski političari vjerovali srpskoj vlasti i stavili se u službu pomoći Srbiji u predpristupnim pregovorima, Hrvatska stranka prava upozoravala je koga Srbija ima na vlasti, navodi se u priopćenju.

Iz HSP-a kažu kako ne zaboravljaju povijesne činjenice, za razliku, kako tvrde, "od nositelja vlasti u Hrvatskoj", te navode kako su se "četnici u Drugom svjetskom ratu preoblačili u partizane, u Domovinskom ratu zajedno su kokarda i zvijezda gazili hrvatski narod".

Sada bi se ti isti preoblačili u europejce i nastavili zastupati politiku "Garašaninovog Načertanija", upozoravaju iz HSP-a i poručuju pristašama Dražine četničke politike da je Draža Mihailović za hrvatski narod ratni zločinac.

Srpski narod podržavanjem takve politike vlasti u Srbiji zatvara vrata normalizaciji odnosa sa Hrvatskom i zacjeljivanju rana iz oba rata, zaključuje u priopćenju predsjednik HSP-a Daniel Srb.

Hrvatska javnost, državna vlast i oporba te povjesničari osudili su danas odluku beogradskog Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Što Hrvatska može napraviti po pitanju rehabilitacije Draže Mihailovića?

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je kako je iznimno neugodno iznenađena odlukom beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića, te naglasila kako osuđuje svaki pokušaj povijesnog revizionizma. Presuda beogradskog suda, istaknula je, ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja. "Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku", poručila je Grabar Kitarović.

Hrvatska Vlada je, kao pogrešnu i neprihvatljivu reviziju povijesti, osudila odluku beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića čiji je četnički pokret u Drugom svjetskom ratu, ističu u Banskim dvorima, bio na strani zla što nikakva sudska odluka ne može promijeniti. I u Hrvatskom saboru zastupnici su osudili rehabilitaciju Mihailovića ocijenivši je kao skandaloznu, nedopustivu i kao povratak u mračna vremena.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko ocijenio je da je presuda Višeg suda u Beogradu kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihajlović loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja. Neovisno o odluci beogradskog suda Hrvatska i dalje drži da je četnički vođa Draža Mihailović bio ratni zločinac, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

I iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske izrazili su najenergičniji prosvjed i zgražanje prema odluci Višeg suda u Beogradu, koji je rehabilitirao vođu četničkog pokreta Dražu Mihailovića i poništio presudu od 17. srpnja 1946. kad je osuđen na smrt strijeljanjem.

Povjesničari Slavko Goldstein, Mario Jareb i Tvrtko Jakovina ustvrdiili su kako će ona negativno utjecati na odnose Srbije s Hrvatskom i BiH, u kojima su četnici za vrijeme Drugog svjetkog rata počinili brojne zločine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene