Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

Što Hrvatska može napraviti po pitanju rehabilitacije Draže Mihailovića?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na koji način hrvatska politika može reagirati na čin rehabilitacije četničkog vođe koji nije u skladu s tekovinama suvremene Europe i civiliziranog svijeta?

Hrvatska, ponajprije, nema što slučaj rehabilitacije Draže Mihajlovića uvoditi u svoju unutarnje političku scenu niti može utjecati na sudske odluke druge suverene države.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter" Pregled tjedna Ivane Petrović najvažnji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: "Pred izbore smo uvedeni na sam rub ustavne krize"

Ali ono što Hrvatska može jest da bilo kroz Europski parlament, bilo kroz pregovore Srbije s Europskom unijom, što znači i s Hrvatskom, postavi u okviru poglavlja 23 Srbiji pitanje rehabilitacije, a vidjeli smo danas i glorifikacije Draže Mihajlovića. Tim više što je pravni zastupnik obitelji Mihajlović ujedno i savjetnik predsjednika Nikolića što znači da ovaj čin ima jednu duboku političku potporu.

Mihajloviću koji je pogubljen temeljem nepravomoćne presude jesu povrijeđena građanska prava, ali to ne umanjuje njegovu ulogu u Drugom svjetskom ratu, koja je bila kontroverzna, ali koja neprijeporno potvrđuje da je Mihajlović kolaborirao i s njemačkim nacistima i s talijanskim fašistima koji su ubijali, točnije - etnički čistili u Hrvatskoj, istočnoj Bosni i sandžaku.

'Mogu potvrditi da su četnici surađivali s talijanskim okupatorima'

Sudovi ne tragaju za povijesnim istinama, presude sudova su tek mali dio u mozaiku dokaza koji vrednuju i daju stvarni sliku jednog povijesnog razdoblja i njegovih glavnih protagonista.

Ključno pitanje je zbog čega se u postjugoslavenskim državama događaju slučajevi poput slučaja Mihajlović? Rekla bih da se događaju zbog još uvijek ideologizirane, a premalo znanstveno valorizirane povijesti.

U nedostatku ozbiljne politike koja podrazumijeva nove ideje, političari, a to se odnosi ne samo na Srbiju, već jednim dijelom i na Hrvatsku nude ideologije koje postavljaju kao glavni interpretativni okvir povijesnih zbivanja.

Znanost je na Balkanu i 26 godina nakon pada berlinskog zida u abdikaciji pred ideologijama. Znanost nema pravo abdicirati. Znanost ima obvezu bit neovisna, kako se Mihajlović i eventualno drugi slučajevi rehabilitacije zločinačkih režima više ne bi događali.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene