Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Središnje vijeće

HSLS napustio koaliciju: 'Očekujem bolju suradnju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HSLS izlazi iz vladajuće koalicije.

Tako su odlučili većinom glasova Predsjedništvo i Središnje vijeće stranke. Vijest je objavio predsjednik HSLS-a Darinko Kosor nakon sjednice. Novinarima je izjavio da HSLS istupa iz koalicije jer su u stranci nezadovoljni radom vlade. Kako je rekao, u posljednjih sedam mjeseci nijedan prijedlog HSLS-a nije prihvaćen, a na posljednjem sastanku iz redova HDZ-a stigla je optužba kako je HSLS nelojalan partner. Prema njegovim riječima, nema smisla da stranka ostane u koaliciji u kojoj ih ne žele.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura"

'Sada očekujem bolju suradnju s premijerkom'

Kosor je rekao kako u HSLS-u nisu zadovoljni ni standardom građana i općom financijskom situacijom te se požalio kako ni njihov zahtjev za hitnim rebalansom nije prihvaćen. S premijerkom je, kaže, razgovarao, no ona ga nije nagovarala da odustane od izlaska iz koalicije te je dodao da ovaj potez ne treba tumačiti kao rušenje vlade. Kosor čak kaže da sada očekuje još bolju suradnju s premijerkom. Odbacio je nagađanja da HSLS ulazi u tzv. kukuriku koaliciju te je naglasio da ni sa kim o tome nije ni razgovarao.

Darinko Kosor rekao je kako u HSLS-u ne mogu prihvatiti prigovore da su nelojalni partner, a k tome nisu zadovoljni ni radom vlade Što se tiče Ivana Čehoka, koji je ranije napustio sjednicu središnjeg vijeća, Kosor je rekao kako ne zna hoće li napustiti stranku te da to treba pitati njega.

>> Koalicija se raspada, HSLS pred izlaskom

U 14,30 sati sjednicu Središnjeg vijeća napustio je Čehok, koji je novinarima kazao da odlazi zbog unaprijed dogovorenih obveza u Varaždinu. Novinarima je kratko kazao da je raspravljao, ali da nije glasovao jer glasovanja kada je on odlazio još nije bilo.

Protiv izlaska stranke iz koalicije, rekao je Kosor, glasovao je jedan član Predsjedništva i tri člana Središnjeg vijeća. ‘To pokazuje jedinstvo stranke’, istaknuo je Kosor i naglasio da će pozicija stranke biti jasna. ‘Izlazimo iz vladajuće koalicije, ali ne prelazimo ni u kakvu drugu koaliciju’, rekao je predsjednik HSLS-a.

'Mi smo časna stranka'

‘Ako je došlo do toga da nas optužuju za nelojalnost, onda ja ne želim sudjelovati u radu vladajuće koalicije. Mi smo časna stranka i preko takve optužbe ne možemo prijeći’, kazao je i objasnio da je na zadnjem sastanku koalicije prije desetak dana ‘vodstvo HDZ-a optužilo HSLS i još jednu stranku da je nelojalan partner, a neke druge su proglasili lojalnima’. Nije rekao koja je stranka još prozvana za nelojalnost.

‘HSLS će u narednim mjesecima potpuno samostalno djelovati na političkoj sceni’, kazao je Kosor i pritom je uputio poziv građanima i svim nezavisnim listama s kojima je kontaktirao da se pridruže HSLS-u. ‘Sad je pravo vrijeme da se pridruže HSLS i da stvaramo jaku liberalnu opciju’, rekao je.

'Novi image HSLS-a'

Ustvrdio je kako je današnja odluka ‘novi početak, početak stvaranja novog imagea HSLS-a kao glavne liberalne opcije u Hrvatskoj’. ‘Ne trgujemo ni s kim, gradimo samostalnu poziciju HSLS-a. Mislim da postoje puno veće trgovačke stranke od HSLS-a’, naglasio je.‘Naš izlazak ne ruši saborsku većinu ni Vladu’, dodao je i kazao kako će saborski zastupnici HSLS-a i dalje u Saboru podržavati mjere Gospodarskog oporavka, ali ‘ne više u poziciji koalicijskog partnera nego potpuno slobodni misleći, kako to rade prave liberalne stranke’.

Odluka je bila teška ali izlazimo iz vladajuće koalicije nezadovoljni njezinim radom te zbog optužbi da smo nelojalan partner. Donijeli smo je jer smo nezadovoljni radom koalicije, prije svega koordinacijom političkih stranaka koje čine koaliciju. D. Kosor ‘Htjeli smo napraviti odmak i nismo htjeli da nam se svaki tjedan docira i prigovara da govorimo van okvira koalicije. Želimo imati svoje jasne stavove i programe’, dodao je i naglasio kako HSLS nije protiv Programa gospodarskog oporavka, ‘već protiv načina njegove provedbe’. Naša je stranka na koordinaciji uputila niz prijedloga, ali koalicija nije prihvatila ni jedan, dodao je i izrazio nezadovoljstvo HSLS-a upravljanjem javnim financijama, te dijalogom Vlade sa socijalnim partnerima vezanim uz izmjene ZOR-a.

‘Tražili smo hitni rebalans proračuna. Treba ga donijeti što prije jer je jasno da će u ovoj godini nedostajati više od tri milijarde kuna, a bit će ga puno teže provesti u zadnja tri mjeseca no što bi ga se moglo provesti kroz idućih šest mjeseci. Tražili smo i da se poštuju socijalni partneri i da se dođe do kompromisnog rješenja, a došlo se do potpune blokade. Najavljuje se da će idućeg tjedna biti predani potpisi pa će iduća tri-četiri mjeseca država biti blokirana zbog loših pregovora sa socijalnim partnerima’, ustvrdio je.

HSLS je nezadovoljan i najavljenim poskupljenjem plina koje će, kako je rekao, potpuno uništiti i zadnju industriju u Hrvatskoj, kao i najavljeno poskupljenje struje koje će, kaže, biti dodatan teret građanima i tako ‘poništiti sve dobre efekte mjera Programa gospodarskog oporavka’. Ne smatra da će hrvatska javnost izlazak iz koalicije shvatiti kao izlazak s broda koji tone. 'Hrvatska država nije pred bankrotom i brod ne tone, ali se ne donose dobre odluke. Imamo dobar program gospodarskog oporavka, ali se većina tih odluka ne provodi zato što nema političke snage da se određenim skupinama i grupacijama u proračunu oduzmu određena prava', kazao je Kosor.

Katastrofalnim smatra i način na koji su vođeni pregovori sa socijalnim partnerima, a za to je prozvao Vladine pregovarače. 'Ne Jadranka Kosor nego njeni pregovarači iz Vlade', rekao je. S premijerkom je na osobnoj razini imao dobru suradnju. Što ne vrijedi za HDZ općenito. 'S vladajućom strankom to će ići malo teže. Tamo ima još par pojedinaca s kojima smo dobro surađivali, kao što je bio Vladimir Šeks, ali nažalost, s većinom drugih, posebno ministara, bila je katastrofalna suradnja', rekao je.

Naglasio je da HSLS nije trgovačka stranka, a to je istaknuo i na konferenciji za novinare nakon sjednica središnjih stranačkih tijela kazavši da su trgovci oni 'koji dijele direktorska mjesta, čuvaju firme od privatizacije, drže svoje državne tajnike i nije ih briga za sudbinu Hrvatske i njenih građana'. Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, kazao je, ima svoj mandat i uvijek može biti saborska zastupnica, a o troje HSLS-ovih državnih tajnika rekao je da nema informacije da bi oni napustili HSLS i prešli u HDZ.

Premijerka Jadranka Kosor danas je, odgovarajući na pitanja novinara prije no što je HSLS obznanio svoju odluku u Dubrovniku kazala kako, ako se dogodi da HSLS izađe iz koalicije, ‘sve to već viđeno i što se tiče HSLS-a nema ništa novoga’.

(I.D. / M. T. / T.Š. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene