Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HSLS na korak do izlaska

Koalicija se raspada, HSLS pred izlaskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Raspada se koalicija. HSLS je na korak do izlaska iz partnerstva. Odluka će biti donesena sutra, a ona je zapravo želja novog predsjednika koju stranački veterani ne podupiru.

Partneri pak smatraju da je riječ isključivo o političkoj trgovini Darinka Kosora s ljevicom. Koalicija je uzdrmana ali više od nje uzdrman je HSLS. Najava napuštanja koalicije ljuti stranačke veterane jer o tome nisu raspravljali u stranci. ‘Jedna liberalna stranka ne smije počivati na bilo čijem apsolutizmu i autokraciji pa ćemo vidjeti ako se takva odluka uopće bude podnijela’, smatra Ivan Čehok, HSLS-ov saborski zastupnik.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Slika nije dostupna Hoće li partneri slušati premijerku? 'Uloga koalicije nije da je vodeća stranka ta koja nameće'

Čehok, bivši predsjednik, HSLS-a spreman je napustiti stranku. ‘To nikada nije isključeno’, kaže Čehok. Kada je krajem prošle godine Darinko Kosor preuzeo stranku, izlazak iz koalicije nije planirao, ali nije se mogao obraniti od bliskosti s SDP-om. ‘Jednaka distanca od HDZ-a kao i SDP-a, pa nismo ni s kim pupčanom vrpcom vezani’, rekao je Darinko Kosor u studenom 2009. godine.

Vrpca je popustila. Koalicija se ne boji jer većina u saboru postoji, no potezi partnera nisu im baš jasni. ‘Raskidanje koalicije je kao i brak. Kada se svi drugi instituti iskoriste, slijede pokušaji usuglašavanja i mirenja, ali nije bilo prijepora. Ne vidim koji su to razlozi, smatra Josip Friščić, predsjednik HSS-a.

‘Koalicijski partner koji napušta brod u oluji neće poentirati kod birača. Oni sigurno ne cijene stranku koja odlazi kad je teško’, uvjeren je HDZ-ovac Andrija Hebrang. U HSLS-ovu potezu prepoznaju političku trgovinu s ljevicom. ‘Ili se netko želi odmaknuti jer misli da je to lakše, da će to građani honorirati ili mu netko drugi nudi nešto bolje, nešto više, ali onda je to politička trgovina’, uvjeren je Friščić.

‘Približava se vrijeme izbora i neki koalicijski partneri vode računa o tome’, rekao je SDSS-ov saborski zastupnik Milorad Pupovac. Darinko Kosor vodi stranku u propast smatra dio stranačkih veterana. Zaveden je utrkom za vlast preko druge, lijeve ekipe.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene