Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HRW: SAD i EU toleriraju lažne demokracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevladina organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), sa sjedištem u Washingtonu, danas je objavila izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu za 2008. godinu, u kojem kritizira SAD, EU i druge uređene demokracije da potporom autokratima, te prihvaćanjem "lažiranih i nepoštenih izbora radi političkih interesa" potkopavaju ljudska prava u svijetu.

"Uređene demokracije prihvaćaju lažirane i nepoštene izbore zbog političkih interesa", ističe HRW u Svjetskom izvješću 2008.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sedmo izdanje Human Rights Film Festival od 7. do 13. prosinca Slika nije dostupna Reakcija Human Rights Watcha Zabrana burke je povreda ljudskih prava

"Dopuštanjem autokratima da se predstavljaju kao demokrati, bez zahtjeva da poštuju građanska i politička prava koja daju smisao demokraciji, SAD, Europska unija i druge utjecajne demokracije riskiraju potkopavanje ljudskih prava diljem svijeta", dodaje se.

Zemlje koje tvrde da su demokracije, uključujući Keniju i
Pakistan, trebaju jamčiti ljudska prava koja su za demokraciju
središnja, uključujući pravo na slobodno izražavanje, okupljanje i udruživanje, kao i slobodne i poštene izbore, naglašava HRW.

Tijekom 2007. previše je vlada, uključujući Bahrein, Nigeriju, Rusiju i Tajland, postupalo kao da je samo održavanje glasovanja dovoljno da se dokaže kako je zemlja "demokratska" a Washington i Bruxelles su to prihvatili, ocjenjuje se u izvješću.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha se kritizira da govori o prednosti demokracije u svijetu, ali često šuti o potrebi da sve vlade poštuju ljudska prava.

"Sada je previše lako autokratima izvući se s insceniranjem tobožnje demokracije", izjavio je Kenneth Roth, izvršni direktor HRW-a.

Razlog je, po njegovim riječima, to što "previše zapadnih vlada inzistira na izborima i ostaje na tome. Oni ne vrše pritisak na vlade na drugim pitanjima ljudskih prava, ključnim za funkcioniranje demokracije - sloboda tiska, miroljubivo okupljanje i djelovanje civilnog društva, koja mogu predstavljati stvarni izazov vlasti".

U izvješću za 2008. HRW analizira stanje ljudskih prava u 75 zemalja svijeta, ukazujući na slučajeve kojima je potrebno posvetiti pozornost poput zločina u Čadu, Kolumbiji, DR Kongu, etiopskoj regiji Ogaden, Iraku, Somaliji, Šri Lanki, sudanskom Darfuru, te zatvorenim represivnim društvima poput Burme, Kine, Kube, Eritreje, Libije, Irana, Sjeverne Koreje, Saudijske Arabije i Vijetnama. 

Također ukazuje na kršenje ljudskih prava u okviru "rata protiv terorizma" u Francuskoj, Pakistanu, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Navodi se da SAD u bazi Guantanamo na Kubi još uvijek drži 275 zatočenika bez suđenja, kao i da SAD i dalje ima najvišu stopu zatvaranja u svijetu, i da je stopa zatvaranja crnaca šest puta veća od one za bijelce.

Izrael se proziva zbog kolektivnog kažnjavanja 1.4 milijuna Palestinaca u Gazi, blokiranjem dopreme hrane, goriva i lijekova.

HRW ističe da je ovogodišnja Olimpijada u Pekingu prilika da se kineske čelnike potakne ne bolje poštivanje ljudskih prava svojih 1.3 milijarde stanovnika.

U dijelu izvješća koje se odnosi na Hrvatsku HRW ocjenjuje da je "tijekom 2007. godine u Hrvatskoj došlo do skromnih postignuća u poštivanju ljudskih prava koja su djelomice povezana s njenom kandidaturom za članstvo u Europskoj uniji".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene