Hrvoje Zekanović je u četvrtak prozvao zastupnike desnih stranaka da su odgovorni za visoku smrtnost od koronavirusa u zemlji. Dan nakon toga iz stranke kažu da je smijenjen s mjesta predsjednika Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.


Odlukom predsjedništva Hrvatskih suverenista od četvrtka, 9. prosinca, Hrvoje Zekanović više nije predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru.

''Odluka je donesena na izvanrednoj sjednici predsjedništva nakon što je zastupnik Zekanović u Saboru, govoreći u ime kluba zastupnika, iznosio osobna stajališta o borbi protiv COVID-19 koja nisu u skladu s politikom stranke i ne predstavljaju stajališta ostalih članova kluba'', priopćili su na službenim stranicama stranke.

Naime, Zekanović je u četvrtak u raspravi o izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti otkrio podatak je on jedini od 24 desnija zastupnika iz Mosta, Domovinskog pokreta, Suverenista i dijela nezavisnih koji je cijepljen, kao i da od šest zastupnika Hrvatskih suverenista trenutačno troje ima COVID-19, od kojih je jedan u bolnici.

Predsjedništvo stranke ističe da je nedopustivo da predsjednik kluba bez prethodnog usuglašavanja stajališta o ovako važnom pitanju i na iznenađenje kolega iz saborskog kluba iznosi osobne opservacije, koje se zbog njegove funkcije potom pripisuju cijelom klubu i stranci Hrvatskih suverenista.

Borba za svaki udah Borba za svaki udah pacijenata oboljelih od COVID-a: Bolnice u Rijeci i Splitu koriste ''svemirsku kacigu'' i posebnu masku za kisik

Davor Božinović Božinović: "Ne razmatramo nove mjere za Božić i Novu godinu"

''Hrvoje Zekanović ostaje saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i supredsjednik stranke, a predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru postaje Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista'', zaključili su iz stranke.

Komentar Zekanovića na smjenu

''Što se mene tiče, nije trebalo biti sukoba, ali ima ga. Teško mi je govoriti o futuru. Ja sam legalist. Ne COVID potvrdama, ne stožerokraciji, ali svaki političar mora isticati važnost cijepljenja'', prokomentirao je Hrvoje Zekanović za N1 odluku Suverenista da ga se smijeni s mjesta predsjedništva Kluba stranke. Protiv njega, kažu iz stranke, neće pokrenuti stegovni postupak.

''Oni koji su u oporbi, na vlasti, ljevici ili desnici, legitimno je ići u populizam osim ako nije riječ o životima. Oko koronavirusa ne smije biti populizma'', istaknuo je Zekanović.

''Ne smijemo prijeći crvenu liniju. Svojim glasačima moramo izgovoriti ključno - cjepivo pomaže u borbi protiv koronavirusa. Ono je rizik, ali je rizik od bolesti mnogo veći'', kazao je Zekanović i dodao da je bio među prvim zastupnicima koji je dobio COVID-19. ''Imao sam napade da korona ne postoji, da sam se prodao Plenkoviću i dobio milijune. Neću ići kontra onoga što smatram bitnim'', rekao je i dodao da i dalje nema normalan osjet njuha i okusa.

Kazao je da ga je troje ljudi jučer kontaktiralo zbog govora u Saboru zbog kojeg je smijenjen s funkcije predsjednika te kazalo da će se upravo zbog toga ići cijepiti. ''Mislim da će ih biti još. Kad bi svi sa saborske govornice govorili ovo što ja govorim, mislim da bismo ubrzo pobijedili ovu epidemiju'', zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju