Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatsku i SAD veže vrlo snažno prijateljstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić i pomoćnik američkog ministra obrane Gordon England ocijenili su u ponedjeljak u Zagrebu da Hrvatsku i SAD veže "vrlo snažno partnerstvo" koje se potvrđuje u bilateralnoj vojnoj suradnji i međunarodnim mirovnim misijama.

England, koji boravi u službenom posjetu Zagrebu, rekao je da je Hrvatska "predvodnik regije" te da ju sa SAD-om povezuje "snažno prijateljstvo i partnerstvo".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pastir, budala... VIDEO: U što će se maskirati političari? Slika nije dostupna Pitali smo ih Naši političari stalno su nervozni. Evo zašto!

Hrvatskoj vojsci posebno je zahvalio na sudjelovanju u misiji ISAF-a u Afganistanu gdje se hrvatski vojnici "bore rame uz rame s američkima", te u 13 UN-ovih mirovnih misija čime Hrvatska "potvrđuje predanost demokraciji".

Ministar Vukelić uzvratio je zahvalom na ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u u američkom Senatu. SAD su, nakon Mađarske i Latvije, treća od 26 članica Sjevernoatlantskog saveza koja je ratificirala taj dokument.

England je unaprijed čestitao Hrvatskoj na punopravnom članstvu u NATO-u koje bi se i službeno trebalo dogoditi na proljeće 2009. godine na summitu u francuskom Strasbourgu i njemačkom Kehlu.

Hrvatski ministar obrane podsjetio je na pomoć koju američka vojska pruža u transformaciji HV-a i najavio da će se ta suradnja nastaviti školovanjem hrvatskih časnika u SAD-u, izobrazbom u MORH-u i u hrvatskim vojarnama.

U izjavama nakon sastanka Vukelić i England nisu spominjali sporne radare američke proizvodnje postavljene na hrvatskim otocima, a ni novinarima nije bilo dopušteno postavljati pitanja.

Prema pisanju Večernjeg lista od subote, koji se poziva na dužnosnike MORH-a, radari Falcon II vrijedni 16 milijuna dolara nisu ispunili svoju funkciju pa će se demontirati, a Hrvatska će za njih od američkog proizvođača Enhanced Peregrine tražiti odštetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene