Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatskom pomorcu Branimiru Oraču, koji je 29. siječnja uhićen u južnoafričkoj luci Durban zbog šverca 230 kilograma kokaina pronađenih u njegovoj kabini, prijeti doživotna kazna zatvora.


Kako je za Dnevnik.hr rekao Predrag Brazzoduro, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Orač se ne može nadati nikakvoj blažoj kazni jer su u Južnoafričkoj Republici i za puno manje količine droge dobivali doživotnu kaznu zatvora.

Vezani članci Marihuana u autu, ilustracija Uhvaćen na parkingu trgovačkog centra: 24-godišnjak u autu skrivao deset vrećica marihuane i kokaina Policija, ilustracija Muškarac uhićen zbog kokaina pokušao podmititi policajca: Tijekom pretrage imanja policija naišla na tužni prizor

'Ovo je rekordna količina kokaina pronađena na nekom brodu i u sličnim slučajevima je uvijek kazna bio doživotni zatvor. Ima sreću da se radi o Južnoafričkoj republici jer da se radi o nekoj sjevernijoj zemlji vjerojatno bi ostao bez glave. Neće imati niti nikakvu olakotnu okolnost jer je priznao da je kokain njegov i da je sve to sam izveo. Moje osobno mišljenje je da bi mu se kao olakotna okolnost moglo prihvatiti njegovo mentalno zdravlje jer bi teško netko priseban u svoju sobu strpao toliko kokaina. Od Južne Amerike do Durbana je imao više nego dovoljno vremena da to sve posakriva', rekao nam je Predrag Brazzoduro. 

'Ruksaka toliko kao da se spremao na Kilimandžaro'

Brazzoduro kaže kako sad nije ni tolika tragedija što će Orač dobiti doživotnu kaznu zatvora nego to što će njegova obitelj biti obilježena i sramota koju doživljava njegov otac.

Kokain je pronađen na brodu "Senator" koji plovi pod liberijskom zastavom, a na brod je unesen u ruksacima, putnim torbama i koferima. 'U njegovoj kabini je bilo toliko ruksaka da je izgledalo kao da se sprema na uspon na Kilimandžaro', rekao je Johan Booysen, šef južnoafričke jedinice za borbu protiv organiziranog kriminala, dodajući kako je to jedna od najvećih zapljena kokaina u povijesti te zemlje.Posada je na brod ukrcana prije dva mjeseca, u Buenos Airesu, preko agencije Alpex iz Klagenfurta.