Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijete sankcije

Hrvatskoj curi vrijeme: Što će odgovoriti Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banskim dvorima ostalo je manje od deset dana za odgovor Europskoj komisiji što će učiniti po pitanju Zakona o europskom uhidbenom nalogu. Ukoliko se ne pronađe zajednički jezik, Europa Hrvatskoj prijeti sankcijama.

Rok za odgovor Europskoj komisiji polako curi. Osam dana ostalo je za objašnjenje o Zakonu o europskom uhidbenom nalogu. Komisija smatra kako nije u skladu s europskim zakonima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oštre kritike Oporba se obrušila na Vladu: Hitno mijenjajte 'lex Perković'! Slika nije dostupna Tema dana Tko je odgovoran za uvođenje sankcija Hrvatskoj?

'Europska komisija misli drugačije. Razgovarat ćemo, ali se nećemo dati pokolebati iz prve. Pa ako na kraju budemo u krivu, povući ćemo se', rekao je 28. lipnja premijer Zoran Milanović.

>> Vlada i dalje ne želi komentirati pismo Europske komisije

Takozvani Lex Perković naljutio je i dio političke scene u Njemačkoj. Posebno jer je usvojen zadnji radni dan prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Već godinama traže izručenje Josipa Perkovića zbog optužbi za političku likvidaciju hrvatskog iseljenika Stjepana Đurekovića. A bivšeg djelatnika jugoslavenskih tajnih službi Josipa Perkovića ljuti što se zakon naziva po njemu, kaže njegov odvjetnik Anto Nobilo i svejedno mu je kakva god odluka bila donesena.

'Gospodin Perković je spreman na bilo koju varijantu. Mi smo pripremni izaći i pred hrvatski sud i dokazati da on nije počinio to kazneno djelo, jednako kao što smo pripremni izaći i pred njemački sud ako hrvatski zakoni to dozvole, a hrvatski sudovi odluče. Dakle, tu smo na neki način pasivni promatrači zakonskih promjena', kaže Nobilo.

Nije prvi puta da neka zemlja članica ima drugačije mišljenje od Europske komisije. Najveći je problem, smatra bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, što ovakvim potezima gubimo vjerodostojnost.

'U budućnosti svatko tko s vama razgovara i ulazi u bilo kakve projekte uvijek će ulaziti s jednom zadrškom jer to je zemlja koja će te sutra možda iznevjeriti ili to je zemlja kojoj nemoj baš vjerovati. Danas će ti potpisati jedno, a sutra će napraviti drugo', kaže Bošnjaković.

Europska komisija, ukoliko se ne pronađe rješenje, Hrvatskoj prijeti sankcijama. A one mogu biti od uskraćivanja novca iz EU fondova, zabrane sudjelovanja u radnim tijelima pa sve do one najstrože mjere - ukidanje prava glasa unutar EU.

No, Bošnjaković ne vjeruje da će do tako nečega doći. 'Paleta sankcija je velika, ali to je, gledajte, jako daleko unaprijed. Mislim da se ne treba tim zamarati, prvenstveno treba sačuvati vjerodostojnost', kaže Bošnjaković.

Potpredsjednica Europske komisije Vivian Reding je ustrajna. 'Ovakva ograničenja nisu moguća unutar zakona Europske unije i tražimo da se isprave', rekla je njezina glasnogovornica Mina Andreeva još 6. kolovoza.

Potez je na Banskim dvorima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene