Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODRŠKA HRVATSKIM STUDIJIMA

Inicijativa za Filozofski iznijela teške optužbe protiv rektora Borasa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Neosporiva je činjenica da se na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira isključivo studij Filozofije na kojemu su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Barišića", navedeno je u priopćenju Inicijative za Filozofski.

Iz Inicijative za Filozofski, koja okuplja djelatnike i studente Filozofskog fakulteta i cilj joj je zaštititi autonomiju Filozofskog fakulteta, poslali su priopćenje za javnost u povodu trenutnih zbivanja na Hrvatskim studijima.

Pročitajte i ovo Hrvatski studiji, ilustracija - 3 Oglasilo se i Ministarstvo Hoće li kontroverzna profesorica postati dekanica? Točka o glasanju maknuta s dnevnog reda Slika nije dostupna TREĆI DAN Studenti izglasali nastavak blokade na Hrvatskim studijima

Podsjetimo, studentski sabor Hrvatskih studija jutros je odlučio kako se i danas nastavlja blokada HS-a. Blokada je otpočela u ponedjeljak, nakon što je uprava, protivno interesu studija, pristala na odluku Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije, uz obrazloženje da bi to bilo utrostručavanje tog studija na Sveučilištu u Zagrebu.

Priopćenje Inicijative za Filozofski prenosimo u cijelosti.

"Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na sjednici 14. ožujka 2017. odluku prema kojoj u akademskoj godini 2017/18. neće biti upisa na preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima. Riječ je o odluci koja može začuditi samo one koji nisu pratili postupno, ali temeljito urušavanje pravnih normi, derogiranje dobrih običaja i zatiranje demokratskih standarda u mandatu rektora Damira Borasa i njegovih najbližih suradnika.

Odluka o suspenziji upisa na studij filozofije na Hrvatskim studijima ima, nažalost, sad već uobičajenu formu koja se sastoji od samovoljnog i netransparentnog donošenja odluka po hodnicima Rektorata. Ovim se protuzakonitim manevrom rektora Borasa nipošto ne rješava problem paralelnih studija filozofije na Sveučilištu u Zagrebu. Ponajprije zato što je 8. prosinca 2015. uključenjem Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u sastav Sveučilišta u Zagrebu i njegovim preimenovanjem u Fakultet filozofije i religijskih znanosti, odobren još jedan studij filozofije na Sveučilištu.

'Odluka o suspenziji upisa na studij filozofije na Hrvatskim studijima ima, nažalost, sad već uobičajenu formu koja se sastoji od samovoljnog i netransparentnog donošenja odluka po hodnicima Rektorata. ' Nadalje, problem nekoliko paralelnih studija suviše je dugotrajan i složen a da bi mu se moglo pristupiti jedinom metodom koju rektor Boras i njegovi suradnici poznaju – institucionalnim nasiljem.

Hrvatske studije danas pokušavaju ukinuti i onemogućiti u djelovanju isti ljudi koji su ih osnovali početkom 1990-ih godina kako bi kroz paralelizam institucija proveli čistku na Filozofskom fakultetu. Ministar Pavo Barišić, prorektor Ante Čović i akademik Mislav Ježić osnivači su Hrvatskih studija, odnosno kreatori nacionalističke misije Hrvatskih studija koja je imala jasan cilj marginalizacije i ukidanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nelegalnost, zastrašivanje, samovolja i druge 'metode' koje je skupina oko Ante Čovića koristila prilikom osnivanja Hrvatskih studija, koristi jednako tako i danas.

Osuđujemo protupravne postupke rektora Borasa i prorektora Čovića kojima zloupotrebljavaju javne funkcije za političke obračune s onim nastavnicima i studentima koje smatraju nepodobnima, kako na Hrvatskim studijima, tako i na Filozofskom fakultetu. Neosporiva je činjenica da se na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira isključivo studij Filozofije na kojemu su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Barišića, dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića. Samo ta činjenica je dovoljna da se uvidi kako namjere rektorata nisu usmjerene prema poboljšavanju funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu, nego je riječ o mnogo prizemnijim motivima koji nemaju veze sa znanošću i obrazovanjem.

Stoga podržavamo nastojanja studenata Hrvatskih studija, dijela nastavnika i Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti u nalaženju izlaska iz oktroirane nelegalnosti s kakvom se i sami suočavamo od početka mandata rektora Borasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene