Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Neosporiva je činjenica da se na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira isključivo studij Filozofije na kojemu su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Barišića", navedeno je u priopćenju Inicijative za Filozofski.


Iz Inicijative za Filozofski, koja okuplja djelatnike i studente Filozofskog fakulteta i cilj joj je zaštititi autonomiju Filozofskog fakulteta, poslali su priopćenje za javnost u povodu trenutnih zbivanja na Hrvatskim studijima.

Vezani članci Rektor Boras o Filozofskom fakultetu - 2 Boras o seksualnom uznemiravanju na Filozofskom fakultetu: "Ja ću možda danas, možda sutra, možda preksutra reagirati na to" Slika nije dostupna Studenti izglasali nastavak blokade na Hrvatskim studijima

Podsjetimo, studentski sabor Hrvatskih studija jutros je odlučio kako se i danas nastavlja blokada HS-a. Blokada je otpočela u ponedjeljak, nakon što je uprava, protivno interesu studija, pristala na odluku Sveučilišnog senata o ukidanju kvote za studij filozofije, uz obrazloženje da bi to bilo utrostručavanje tog studija na Sveučilištu u Zagrebu.

Priopćenje Inicijative za Filozofski prenosimo u cijelosti.

"Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je na sjednici 14. ožujka 2017. odluku prema kojoj u akademskoj godini 2017/18. neće biti upisa na preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima. Riječ je o odluci koja može začuditi samo one koji nisu pratili postupno, ali temeljito urušavanje pravnih normi, derogiranje dobrih običaja i zatiranje demokratskih standarda u mandatu rektora Damira Borasa i njegovih najbližih suradnika.

Odluka o suspenziji upisa na studij filozofije na Hrvatskim studijima ima, nažalost, sad već uobičajenu formu koja se sastoji od samovoljnog i netransparentnog donošenja odluka po hodnicima Rektorata. Ovim se protuzakonitim manevrom rektora Borasa nipošto ne rješava problem paralelnih studija filozofije na Sveučilištu u Zagrebu. Ponajprije zato što je 8. prosinca 2015. uključenjem Filozofskog fakulteta Družbe Isusove u sastav Sveučilišta u Zagrebu i njegovim preimenovanjem u Fakultet filozofije i religijskih znanosti, odobren još jedan studij filozofije na Sveučilištu.

'Odluka o suspenziji upisa na studij filozofije na Hrvatskim studijima ima, nažalost, sad već uobičajenu formu koja se sastoji od samovoljnog i netransparentnog donošenja odluka po hodnicima Rektorata. '

Nadalje, problem nekoliko paralelnih studija suviše je dugotrajan i složen a da bi mu se moglo pristupiti jedinom metodom koju rektor Boras i njegovi suradnici poznaju – institucionalnim nasiljem.

Hrvatske studije danas pokušavaju ukinuti i onemogućiti u djelovanju isti ljudi koji su ih osnovali početkom 1990-ih godina kako bi kroz paralelizam institucija proveli čistku na Filozofskom fakultetu. Ministar Pavo Barišić, prorektor Ante Čović i akademik Mislav Ježić osnivači su Hrvatskih studija, odnosno kreatori nacionalističke misije Hrvatskih studija koja je imala jasan cilj marginalizacije i ukidanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nelegalnost, zastrašivanje, samovolja i druge 'metode' koje je skupina oko Ante Čovića koristila prilikom osnivanja Hrvatskih studija, koristi jednako tako i danas.

Osuđujemo protupravne postupke rektora Borasa i prorektora Čovića kojima zloupotrebljavaju javne funkcije za političke obračune s onim nastavnicima i studentima koje smatraju nepodobnima, kako na Hrvatskim studijima, tako i na Filozofskom fakultetu. Neosporiva je činjenica da se na Hrvatskim studijima, od nekoliko paralelnih studija, suspendira isključivo studij Filozofije na kojemu su zaposleni nastavnici koji su u proteklim mjesecima ukazivali na mogući plagijat ministra Barišića, dugogodišnjeg bliskog suradnika prorektora Čovića. Samo ta činjenica je dovoljna da se uvidi kako namjere rektorata nisu usmjerene prema poboljšavanju funkcioniranja Sveučilišta u Zagrebu, nego je riječ o mnogo prizemnijim motivima koji nemaju veze sa znanošću i obrazovanjem.

Stoga podržavamo nastojanja studenata Hrvatskih studija, dijela nastavnika i Nezavisnog sindikata visokog obrazovanja i znanosti u nalaženju izlaska iz oktroirane nelegalnosti s kakvom se i sami suočavamo od početka mandata rektora Borasa.