450920
450920
450920
450920
450920

Inicijativa s Filozofskog fakulteta poziva rektora Borasa da na Plenumu objasni odnos prema protustaturnim radnjama

  • , 21.09.2016., 13:33
  • Autor:
  • komentara

Inicijativa članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta uputila je poziv rektoru Sveučilišta u Zagrebu Damiru Borasu da se u srijedu navečer pridruži Plenumu i na njemu objasni odnos prema protustatutarnim radnjama na Filozofskom fakultetu, a podršku Inicijativi uputili su Ženski studiji iz Zagreba te Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

 
 
 
 
Filozofski fakultet (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Filozofski fakultet (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Inicijativa je priložila pozivu i opširan dopis Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja u kojem Sindikat tvrdi da osoba nakon akademske godine u kojoj je navršila 70 godina života po sili zakona mora ići u mirovinu, što se odnosi na dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića.

Bezrezervnu podršku Inicijativi kao i svim članicama i članovima raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, Plenumu Filozofskog fakulteta te profesoricama i profesorima u njihovoj obrani demokratskih procedura, kulture dijaloga i nenasilja na Filozofskom fakultetu, uputio je danas i Centar za ženske studije.

Centar za ženske studije kroz svoj obrazovni program surađuje s brojnim profesoricama i profesorima Filozofskog fakulteta a velik dio polaznica i polaznika ženskostudijskog obrazovnog programa dolazi upravo s Filozofskog fakulteta. Smatramo da je način na koji su se dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras obrušili na demokratske procedure odlučivanja u ovoj visokoškolskoj instituciji nezapamćen obračun s neistomišljenicima kojima se nastavlja zastrašivanje studentica/studenata i profesorica/profesora na Fakultetu, uz teške povrede demokratskih i sveučilišnih standarda, kaže se u njihovu priopćenju.

S obzirom na situaciju nastalu na Filozofskom fakultetu, članovi Inicijative traže od rektora Borasa da odgovori je li odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta legalna i u skladu s uvriježenom procedurom. Naime, Ministarstvo je nakon provedenog upravnog nadzora potvrdilo dekanov upit da je sjednica Fakultetskog vijeća, održana 16. lipnja, neregularna i kojom su poništeni izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta koji su održani prošle godine.

Rektora Borasa pitaju i na temelju kojih statutarnih i zakonskih ovlasti rektor može raspustiti Studentski zbor neke od sastavnica Sveučilišta i je li članove Senata temeljito informirao o čemu se radi, kako bi mogli donijeti kvalificiranu odluku.

Osim toga, Inicijativa rektora pita je li svjestan pravnih posljedica odluke prema kojoj je jedna točka jedne sjednice Vijeća Filozofskog Fakulteta proglašena nezakonitom zbog sastava studentskih predstavnika te što je sa svim odlukama Vijeća u razdoblju kad je djelovalo u tako "nelegalnom" sazivu.

Na kraju, članovi Inicijative rektoru postavljaju pitanje gdje je pronašao pravno uporište prema kojemu bi dekan Filozofskog fakulteta mogao ostati u radnom odnosu nakon akademske godine u kojoj je navršio 70 godina života, osobito s obzirom na činjenicu da je aneks o produžetku potpisao sam sa sobom.

"Izostanak očitovanja shvatit ćemo kao potvrdu sudioništva u protustatutarnim i nasilnim radnjama. Studenti, nastavnici i javnost imaju pravo znati. Plenum je pravo mjesto za to", kažu članovi Inicijative članova/zamjenika u Vijeću Filozofskog fakulteta u pismu rektoru Damiru Borasu. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se