Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska pamet ponovno osvaja svijet! Znanstvenici zagrebačkog PMF-a i laboratorija Genos na pragu su revolucije u liječenju kroničnih upalnih bolesti. Podržala ih je i Europska unija te nagradila izdašnim novčanim sredstvima.


Udružili su snage i svrstali se u sam vrh svjetske znanosti. Ekipa zagrebačkog PMF-a i laboratorija Genos postala je dio međunarodnog istraživačkog projekta za borbu protiv kroničnih upalnih bolesti, vrijednog gotovo 15 milijuna eura.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Kina uskratila podatke podrijetla koronavirusa međunarodnim istražiteljima? ''Svi su mogli vidjeti bazu podataka. Nema savršene informacije'' Koronavirus u Wuhanu, ilustracija Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo

"Ovi projekti su definitivno sami europski i svjetski vrh. I mi smo uspjeli s dva hrvatska partnera ući u takav projekt što je doista veliko priznanje", kazao je prof. dr. sc. Gordan Lauc, Genos.

Cilj im je promijeniti način na koji se upalne bolesti tretiraju i liječe.

Liječiti bolest, a ne simptome

"Medicina danas još uvijek liječi simptome. Znači imate temperaturu, spušta vam se temperatura. A ne razumijemo mehanizme koji dovode do bolesti. Ovaj projekt će pokušati uhvatiti bolest u onoj ranoj fazi i ciljati mehanizam koji na kraju dovodi do bolesti, i na taj način liječiti samu bolest, a ne simptome", kaže Lauc.

"To je cilj personalizirane medicine, medicine koja se temelji na svakoj individui, a ne da imamo nekakve zajedničke velike grupe ljudi, za koje može ili ne mora biti dobro primiti neki lijek", kaže dr. sc. Marija Pezer.

Dio ekipe je i 24-godišnji Goran, koji je tek nedavno diplomirao na PMF-u.

"Bolje spriječiti nego liječiti"

"Naš pristup je - bolje spriječiti nego liječiti. Mi ćemo našim molekularnim alatima mijenjati aktivnost gena i tako bolesno stanje stanica promijeniti u zdravo stanje, i spriječiti daljnju progresiju bolesti", kaže  mag. biol. mol. Goran Josipović, PMF.

Jedan je od najperspektivnijih hrvatskih znanstvenika, a kroz ovaj projekt dobio je mogućnost zaposlenja u Hrvatskoj.

"Ne moram otići izvan Hrvatske kako bih našao neki drugi posao i jako sam ponosan što mi se ovdje pružila prilika", kaže Josipović.

Hrvatski znanstvenici ukupno su dobili 900 tisuća eura. U analizi glikana, potencijalnih biomarkera za brojne bolesti, već su najbolji u svijetu. Sada imaju priliku da takav uspjeh ponove i u borbi protiv upalnih bolesti.