Sinoda je odlučila donijeti ovu poruku koja želi biti veliko ohrabrenje svim obiteljima, naročito katoličkim obiteljima i kršćanskim obiteljima, rekao nam je svećenik Borna Puškarić.


U Vatikanu su biskupi donijeli glavnu poruku izvanredne sinode posvećene obitelji. Iako se u javnosti najglasnije govorilo o homoseksualnosti i razvodima, biskupi su svoju završnu riječ posvetili obitelji i problemima s kojima se brakovi susreću. No, potvrdili su kako su raspravljali i o tome da civilno razvedeni vjernici ipak imaju mogućnost pričesti i ispovijedi.

Vezani članci Provjereno: Đuro Hranić Moralni teolog o Hraniću: "Ako pastir nije postupao kako to Crkva propisuje, Sveta stolica ga može opozvati" Vatikan Vatikan razriješio svećenika koji je objavio video abortiranog fetusa na oltaru

Poruka iz Vatikana: Krist je želio da njegova kuća bude s uvijek otvorenim vratima za svakoga

Iz Vatikana nam je danas o raspravama koje se odvijaju unutar Crkve govorio i hrvatski svećenik Borna Puškarić koji živi u Rimu.

Predstavljena je poruka izvanredne sinode o obitelji - Što je u njoj zapravo novo?

Sinoda je odlučila donijeti ovu poruku koja želi biti veliko ohrabrenje svim obiteljima, naročito katoličkim obiteljima i kršćanskim obiteljima. Obiteljska problematika je vrlo važna, dapače za Crkvu ona je na prvom mjestu i zato se može vidjeti velika zainteresiranost biskupa, prije svega Svetog oca.

Najviše pozornosti u javnosti izazivaju teme o razvedenima i homoseksualcima. Je li za samu Crkvu ova sinoda velik iskorak?

Može se reći da je ova sinoda zaokupila javnost, pogotovo medije. Te teme jednostavno u ovoj sinodi nisu bile u središtu razgovora, u središtu razmišljanja i u idućoj sinodi ja teško mogu očekivati da će se po tom području donijeti neke odluke koje bi možda predstavljale nekakvu novost. Ne, nastavit će se u onoj liniji kontinuiteta koji prati katoličku crkvu već 2.000 godina. Ali sigurno da će biskupi ponovno, kao što su to i ova dva tjedna napravili, da će ponovno i iduće godine na idućoj sinodi ponovno istaknuti brigu koju Crkva ima prema tim parovima koji su imali iskustvo razvoda braka i nalaze se u ponovnim civilnim brakovima ili koji se nalaze u nekim drugim situacijama koje su teške po obiteljsko pitanje, da će oni opet pokazati svoju brigu i zainteresiranost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju