Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od političara do detektiva, svi znaju kako je teško uhvatiti krupnu ribu. U jeziku sportskih ribolovaca ta se disciplina zove Big Game ribolov. Ako vas zanima kako se štapom i udicom love primjerci veličine čovjeka, odogovor slijedi u sljedećoj priči.


Tko bi rekao da Jadran skriva ribe tako velikih proporcija. Tuna, sabljarka, modrulj samo su neki od stalnih ulova kapetana Mure i mornara Tomija. Profesionalna oprema za big game fishing sastoji se od štapa koji je dugačak 2 metra, a ako se nađe u rukama profesionalca može uloviti ribu tešku čak 400 kilograma.

Vezani članci Gigantski ulov kineskih ribara: Ulovili kirnju dugačku 1,8 metara (Screenshot YouTube) Spektakularan ulov kineskih ribara: Ulovili gigantsku kirnju dugačku 1,8 metara Slika nije dostupna Ekipa Nove TV u lovu na golema morska bića, koja mogu biti teška i do 120 kg

Za lov na velike ribe potrebno je duboko more, daleko od kopna. Štapovi se rasporede po krmi i po pramcu broda. Neki sa živim mamcem, neki sa mrtvim. Udice se spuštaju na različite dubine i udaljenosti. Na one koje se puštaju u daljinu veže se balon kako bi mogli znati otprilike koliko je daleko, a i često daje signal je li nešto zagrizlo. Cijelo vrijeme još se bacaju srdele oko broda kako bi se privukla riba.

Tuna veličine čovjeka

Mamac je bačen, a lovina je brzo zagrizla. Dvije tune od četrdesetak kila našle su se na pramcu broda, a uskoro im se pridružio i impresivan primjerak. Naime, uhvaćena je tuna veličine povećeg čovjeka. Kapetan se može pohvaliti rekordnim ulovom. 'Rekord je bio 2004 godine, kada sam nakon 4 sata borbe uhvatio tunu tešku 303 kilograma. Nije se radilo o svjetsko rekordu, no je o hrvatskom', rekao je kapetan.

Najveća tuna na svijetu težila je 725 kilograma, ulovljena u Kanadi koja je poznata po divovskim tunama. 'Tuna može narasti čak do tisuću kilograma. Prosjek tune u Mediteranu prije desetak godina bio je 500 kilograma, sada je sto, a mislim da će za par godina bit će i 50 kilograma', pojasnio je kapetan Mure.  Izlov tune počeo se regulirati u Hrvatskoj. Profesionalni ribari ukupno dobivaju kvotu od 10 tona tune godišnje. Svaka ulovljena tuna mora se prijaviti sa točnom lokacijom, datumom i težinom.