Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrde, mogao ih je spasiti

Hrvatski kapetan pod istragom talijanskih vlasti zbog utapanja 117 migranata

Imigranti u Sredozemnom moru, ilustracija (Foto: AFP)
Imigranti u Sredozemnom moru, ilustracija (Foto: AFP) Foto: AFP
Hrvatski pomorac, zapovjednik tankera "Cordula Jacob" pod istragom je tužilaštva u Rimu zbog nepružanja pomoći brodolomcima, kojih se utopilo čak 117.

Od 117 utopljenih brodolomaca deset je bilo žena, od kojih jedna trudnica. Među utopljenicima našlo se i dvoje djece, jedno je bilo dojenče. 

Pročitajte i ovo Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci" Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan"

Istraga je prvo pokrenuta protiv talijanske Obalne straže, ali je nakon pribavljanja dokumenata i snimki radijskih poruka preusmjerena na hrvatskog pomorca, piše Slobodna Dalmacija.

Padali u hladno more i ubrzo tonuli...

Brodolom se dogodio 18.1.2019. u Sredozemnom moru, nedaleko od libijskih obala. 

Preživjela su trojica izbjeglica, jedan muškarac iz Gambije i dvojica iz Gane. Oni tvrde da ih je na gumenjaku bilo 120, da su ih šverceri ukrcali bez prsluka za spašavanje, da se gumenjak na pučini gotovo ispuhao, pa su ljudi padali jedan po jedan u hladno more i brzo tonuli. 

Brodolom se zbio u dijelu međunarodnih voda koje pripadaju zoni spašavanja i izbavljanja ("Save And Rescue", SAR) za koju je zadužena Libija.

Spašavanje i intervencija nisu pomogle 

Libijska obalna straža uputila je u 11.30 toga dana patrolni brod iz odsjeka Al-Homs.

Pretpostavljalo se da se radi o pedesetak brodolomnika, no do tada ih se već zasigurno 70 bilo utopilo. Taj se brod nakon sat vremena morao vratiti u svoju bazu tako da od njega pomoći nije bilo. 

Iz aviona su prema gumenjaku bačene dvije splavi za spašavanje, a alarmiran je i talijanski razarač koji se nalazio na 110 milja od gumenjaka. S njega je uzletio helikopter koji je kod gumenjaka pronašao samo tri osobe - dvije na splavi i jednu u moru. Gumenjaka više nije bilo. 

"Cordula Jacob"

Najbliži trgovački brod koji je bio alarmiran bio je "Cordula Jacob", udaljen 36,5 milja od gumenjaka, na oko dva sata plovidbe, pa je prema procjenama mogao do brodolomaca stići prije helikoptera te spasiti više ljudi. 

Radi se o tankeru dugom 220 metara.

Navodno su talijanske pomorske vlasti navele zapovjednika tankera "Cordula Jacob" da promijeni kurs i krene prema brodolomcima tek pošto su mu zaprijetile da više nikada neće smjeti uploviti ni u jednu talijansku ni libijsku luku ako ne posluša. Tako barem tvrdi talijanski premijer Giuseppe Conte, piše Slobodna Dalmacija. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene