Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrijetlo i izvornost

Za kulen i pršut zatražena zaštita! Evo zašto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavonski kulen i Drniški pršut su na popisu proizvoda za koje je Hrvatska od Europske komisije zatražila zaštitu zemljopisnog podrijetla i izvornosti.

Zaštita slavonskog kulena i drniškog pršuta proizvođačima znači vjetra u leđa. Lakši proboj na europsko tržište i veću cijenu. Zaštićeni europski proizvodi, a ima ih preko 1.000, u pravilu postižu i do 50 posto veću cijenu nego obični proizvodi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite uvjete Možda se i vi možete prijaviti: Europska komisija u Hrvatskoj raspisala natječaj za Tim EUROPE DIRECT Obilježavanje hrvatskog ulaska u Europsku uniju - 1 Dnevnik Nove TV s akterima velikoga slavlja Te veličanstvene noći Hrvatsku su predstavili Uniji i svijetu, oduševili su i cijeli vrh Europe: ''Osjećaj je bio neopisiv''

Isto tako zaštita jamči da nitko u Europi ne može pod istim imenom proizvoditi nešto slično. Štiti se ime, ugled, ali i kakvoća proizvoda. Potiče se i ruralni razvoj jer promiče sredinu iz koje proizvod dolazi.

A kada slavonski kulen, ali i drugi hrvatski proizvodi mogu očekivati europski certifikat izvornosti i zemljopisnog podrijetla?

Dug put do zaštite izvornosti!

Ne tako brzo. Europska komisija ima rok od 6 mjeseci za odlučivanje. Nakon toga postoji rok od tri mjeseca za prigovore. O prigovorima se odlučuje u roku od 8 mjeseci. Uglavnom - dosta će se kulena ili pršutra pojesti, dok ne dobije zaštitu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene